"У кожного своя історія і страшні реалії": яке воно – життя одиноких людей на Рівненщині (ФОТО)

У селі Вичівка на Заріченщині є відділення для постійного або тимчасового проживання одиноких громадян. Функціонує воно вже близько 15-ти років. Працівники відділення наглядають і доглядають, надають медичну допомогу, реабілітації для людей, котрі там проживають.

Завідувачка цим відділенням Ірина Місюра розповіла журналістам «Рівне Медіа», що розрахований заклад на 20 осіб. Втім, вони нині доглядають за 21 людиною. Каже, не могли залишити напризволяще чоловіка, котрий не встає з ліжка після аварії.

«На даний момент проживає 21 людина, оскільки менше місяця назад у автоаварію потрапив чоловік, якого виписавши з райлікарні, дома надавати допомогу (він не може вставати з ліжка) не було кому, так як рідних немає, - каже Ірина. - Тож ми не могли лишитися осторонь і забрали разом з старостою до себе».

Працівники відділення роблять усе, аби забезпечити підопічним гідне життя і турботу. Адже потрапляють вони сюди за різних обставин. Їх вік – від 55 до 91-го року, усі перебувають на постійному проживанні. Пригадала завідувачка і деякі ситуації:

«Потрапила до нас жінка у дуже поганому стані: гемоглобін 70, п'ята практично відірвана та ще й перелом ноги. Після лікування та реабілітації наша Ніна почала ходити, чим дуже пишаємось. Ще співпрацюємо з Володимирецьким соцзахистом та «Форвард ОРТО» для безкоштовного протезування. Двом підопічним уже протези нижніх кінцівок зробили та навчаємо ходити. Зі сторони здається що в нас нема роботи, але насправді працювати в такому закладі - дуже важко. Кожен хоче уваги, турботи, тепла. Звичайно, відділення стареньке, і потребує генерального ремонту, але сподіваюся що відділення є справжній світлим, теплим, затишним домом для людей, які потрапили в складне життєве становище. У кожного з них є своя історія та страшні реалії життя, які не завжди можна вислухати без сліз», - додала Ірина Місюра.

Для підопічних проводять книжкові виставки та вечори-обговорення прочитаних творів. Періодично до закладу навідується Вичівський аматорський колектив, аби провести концерти. Жителі цього відділення, додає пані Ірина, полюбляють співати всі разом, навчати автентичних пісень.

«Атмосфера дружня, вивозимо на прогулянку, хто в змозі, той виходить сам, вони співають, розказують анекдоти, грають в доміно, - каже Ірина. - Я стараюсь підтримувати чистоту, ввічливе ставлення до людей, з якими буває дуже важко. Як кажуть: «старі як малі», то правда. Трапляється різне, але ми не падаємо духом. Намагаюся створити домашній затишок, проводимо поточний ремонт».

Фінансується відділення із бюджету Зарічненської громади. Ірина Місюра розповіла, що інколи отримують благодійну допомогу. Розповіла, що переважно це продукти харчування і засоби гігієни.

Читайте також