У Квасилові впровадять пілотний проект "розумного" обліку споживання води

Вже невдовзі у багатоквартирних житлових будинках Квасилова можуть з’явитися так звані розумні лічильники, які в режимі реального часу фіксуватимуть обсяги спожитої води будинком та без зовнішнього втручання передаватимуть показники до оператора Рівнеоблводоканалу.

Проєкт «Smart metering» реалізовуватиметься за сприяння телекомунікаційного оператора Київстар, який надав можливість Рівненському облводоканалу придбати необхідне технічне забезпечення на умовах лізингу. Тож до кінця місяця у багатоквартирних будинках  Квасилова мають розпочатися монтажні роботи, що й було обговорено на спільній нараді за участю секретаря Рівнеради Віктора Шакирзяна, директора Рівнеоблводоканалу Андрія Карауша, селищною старостою Квасилова Вітою Кісільовою та депутаткою по цьому окрузі Світланою Марчук. На робочій нараді, було й обумовлено і те, що у рамках цього проєкту, мешканці багатоквартирних будинків забезпечуватимуться необхідним обладнанням безкоштовно і сплачуватимуть виключно за спожитий обсяг води. 

“Такі розумні водоміри дозволяють не тільки автоматизувати збір даних, їх обробку і управління, а й автоматично виявляти аварії і сповіщати про це відповідні служби. Крім того, точний облік спожитої мешканцями міста води, у майбутньому дозволить оптимізувати тарифи на воду та водовідведення. Адже після того як водоканал зможе обладнати такими приладами усі багатоквартирні будинки буде чітко зрозуміло, хто і скільки має сплатити та якою є частка технічних втрат, що також є складовою тарифу, отже, точний облік надзвичайно важливий для встановлення обґрунтованих і справедливих тарифів на комунальні послуги”, - прокоментував секретар Рівнеради Віктор Шакирзян.

У тестовому режимі, цей проєкт почнуть реалізовувати вже цього місяця для жителів Квасилова. У Рівнеоблводоканалі зазначають, що прискіпливо вивчатимуть і аналізуватимуть всі показники, і якщо проєкт доведе свою ефективність такими лічильниками у майбутньому можуть обладнати усі багатоквартирні будинки Рівненської громади. 

Читайте також