У лікарні на Рівненщині медики вперше видалили грижу без розрізу

Вперше у Вараській багатопрофільній лікарні провели лапароскопічну операцію з видалення грижі стравохідного отвору діафрагми.

Операцію провели під керівництвом:

  • лікаря-хірурга з Німеччини - Ульріха Бьокмана;
  • Віталій Іванович Лисак - лікар-хірург;
  • Віталій Олександрович Тараканець - лікар-хірург;
  • Олександр Анатолійович Джигун - лікар-хірург;
  • Олександр Валентинович Козлов - лікар-хірург;
  • Ольга Миколаївна Тернівська - лікар-анестезіолог;
  • Тетяна Василівна Шершень - сестра медична - анестезистка.
  • Ірина Георгіївна Дмитрук - операційна медична сестра.

До КНП ВМР «Вараська багатопрофільна лікарня» звернулась пацієнтка з наступними симптомами: біль за грудиною, печія, відрижка, нудота, блювання.

Після проведення відповідних обстежень у неї підтвердили діафрагмальну грижу, яка потребувала хірургічного втручання.

Колись такі операції робили шляхом розрізу, тепер їх роблять лапароскопічно. У нашій лікарні така практика застосовується вперше, проте лікарі-хірурги мають на меті продовжувати навчатись та проводити такі операції надалі. Адже така операція менш травматична і сприяє швидшому відновленню пацієнта.

Як, власне, проводиться ця лапароскопічна операція?

За допомогою кількох проколів опускають шлунок в черевну порожнину шляхом розз’єднання зрощень у ділянці його кардіального відділу та стравоходу. Далі відбувається пластика стравохідного отвору діафрагми. І заключний етап – формування муфти шлунка.

Які симптоми діафрагмальної грижі?

Характерними є біль за грудиною або в епігастральній ділянці. Він частіше виникає в лежачому положенні, після прийому їжі або інтенсивного фізичного навантаження.

Причини виникнення даного захворювання

Причини діафрагмальні грижі є або вроджені, або набуті. Набуті частіше з’являються внаслідок вікової інволюції діафрагми, її опущення в людей, які ведуть переважно сидячий спосіб життя, підвищення внутрішньочеревного тиску при ожирінні, кашлі, переїданні, запорах, метеоризмі та вагітності.

Читайте також