У лісгоспі на Рівненщині виявили порушень на кілька мільйонів гривень

На Рівненщині у державному підприємстві "Рафалівський лісгосп" провели перевірку у ході якої виявили низку порушень.

Про це повідомляють в Управлінні Західного офісу Держаудитслужби в Рівненській області.

Відомо, що під час аудиту виявлено низку факторів, які негативно вплинули на фінансово-господарську діяльність підприємства, призвели до упущених вигод і непродуктивних витрат ресурсів на суму майже 29 млн грн і на 1,1 млн грн порушень, що призвели до втрат фінансових та матеріальних ресурсів, виявлено ревізією окремих питань фінансово-господарської діяльності державного підприємства.

Аудиторським дослідженням виявлено порушення в організації продажу нереалізованої лісопродукції через електронні аукціони на товарних біржах. Зокрема, за відсутності з боку керівництва підприємства належної організації та розподілу функціональних обов’язків працівників ДП «Рафалівський лісгосп» щодо аналізу результатів співпраці з різними біржовими площадками (результатів торгів), та неприйняття своєчасних управлінських рішень щодо зміни організаторів аукціонних торгів, втрачено можливість залучення в 2021 році додаткового доходу на загальну суму 25,9 млн грн.

Через незабезпечення організації охорони з попередження незаконних рубок лісу завдано шкоди на 2,1 млн грн.

Окрім того, задокументовано і на 8,7 млн грн неефективних управлінських дій або ризикових операції, що можуть призвести до неотримання доходів або непродуктивних витрат.

Для поліпшення ефективності використання державного майна та усунення виявлених недоліків аудитори надали відповідні рекомендації керівнику підприємства.

Проведеною під час аудиту ревізією встановлено факти заниження підприємством розміру належної для перерахування до державного бюджету частини чистого прибутку (відображення вартості нематеріальних активів та капітальних вкладень (інвестицій) у складі витрат)  на суму 773,6 тис. грн.

Зайво використано кошти на оплату завищеної вартості робіт з поточного ремонту, чим завдано збитків підприємству на 117,9 тис. грн. Причина – необґрунтоване застосування коефіцієнта до норм витрат праці робітників.

Крім того, ревізія виявила порушення природоохоронного законодавства – незаконні рубки та пошкодження дерев заподіяли лісу збитків майже на 166 тис. грн тощо.

За результатами проведеного контрольного заходу складено 5 протоколів про адміністративне правопорушення.

Матеріали передано в правоохоронні органи.

 

Читайте також