У МАГАТЕ заявили, що Запорізька АЕС вийшла з-під контролю

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі попередив, що найбільша в Європі атомна електростанція в Україні «повністю вийшла з-під контролю», і звернувся до Росії та України з проханням швидко дозволити експертам відвідати розгалужений комплекс, щоб стабілізувати ситуацію та уникнути аварії. 

Про це він заявив в інтерв'ю The Associated Press. За словами Гроссі, ситуація на АЕС стає все більш небезпечною.

Існує «парадоксальна ситуація», коли станція контролюється Росією, але її український персонал продовжує керувати своїми ядерними операціями, що призводить до неминучих моментів тертя та ймовірного насильства.

Гроссі сказав, що ланцюг постачання обладнання та запасних частин був перерваний, «тому ми не впевнені, що завод отримує все, що йому потрібно». МАГАТЕ також має провести дуже важливі інспекції, щоб переконатися, що ядерний матеріал знаходиться під захистом, «і там є багато ядерного матеріалу, який потрібно перевірити», - сказав він.

У зв'язку з цим гендиректор МАГАТЕ звернувся до Росії та України з проханням швидко дозволити експертам відвідати комплекс, щоб стабілізувати ситуацію та уникнути ядерної аварії.

Читайте також