У маленької дитини з Рівненщини підтвердили випадок паралічу

Фото - відкриті джерела; Ілюстративне фото

У Рівненської області офіційно зафіксували та підтвердили випадок паралічу в маленької дитини. Малюку - півтора року. Про це інформує МОЗ

Зазначається, що батьки свідомо відмовились від щеплень, передбачених медичними стандартами, через релігійні переконання. Хвороба викликана дериватом вакцинного штаму поліовірусів 2 типу (Sabin 2).

Перші симптоми проявились 1 вересня, вже 3 вересня дитина потрапила в лікарню з симптомами парезу нижніх кінцівок. Система охорони здоров’я та епідеміологічного нагляду одразу спрацювала за протоколом та міжнародними стандартами: випадок зареєстрували як підозру на поліо — гострий в’ялий параліч та забезпечили необхідне обстеження та спостереження для з’ясування обставин.

В області вже працює команда епідеміологів та вірусологів Національного Центру громадського здоров’я МОЗ України, обласного Центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України. Вони здійснюються першочергові роботи з реагування на епідзагрозу: пошук контактних осіб, збір та аналізи їхніх біоматеріалів, детальне вивчення обставин справи, тощо.

Поліомієліт — це гостре інфекційне захворювання. Поліовірус поширюється від людини до людини через фекалії та слину, найчастіше — через брудні руки, інфіковану їжу та воду.

Захворіти на поліомієліт може кожна невакцинована людина - і дитина, і дорослий. Але найбільш сприйнятливі до вірусу поліомієліту діти у віці до 5 років.

Читайте також