У містечку на Рівненщині просять створити художню школу

Фото ілюстративне / Всі Суми

В Єдиній системі місцевих петицій зареєстрували звернення, в якому просять створити художню школу в місті Вараші, що на Рівненщині. Автор аргументує це тим, що організація дозвілля дітей за допомогою мистецтва сприяє не тільки їх інтелектуально-творчому розвитку, але й негативному ставленню до алкоголю і палінню, а також сприяє загальному зниженню злочинності. 

Прагнення і цілі дитячої художньої школи:

1) Знайти підхід і розкрити талант дитини, адже кожна дитина є геніальна. 
2) Розвинути творчу обдарованість - почуття краси природи, людини та речей, що нас оточують створює в дитині інтерес до життя, загострює допитливість, розвиває пам'ять, мислення, волю - природні здібності дитини. 
3) Сприяти духовному розвитку дітей-навчити бачити прекрасне у звичайних речах, вільно висловлювати свої думки й почуття, та трансформувати їх у витвори мистецтва (допомогти учням набути досвіду авторства). Зміцнення віри дитини у власні сили сприяє розвитку гарної самооцінки та вчить дитину творчому підходу до вирішання життєвих проблем у майбутньому. 
4) Розвинути в дитині соціальну адаптацію за допомогою активної участі в обласних, міських, територіальних, регіональних конкурсах, виставках. 
5) Професійно підготувати до вступу в спеціальні вищі мистецькі заклади за допомогою ефективної освітньо-виховної системи, що інтегрує досвід і потенціал власного педагогічного колективу 

"Хоча в нашому місті і існує велика кількість творчих гуртків і об'єднань, які розкривають талант наших дітей, але єдине чого не вистачає - це системності, методики, загального підходу до навчання, що може дати спеціалізована дитяча художня установа. Дитяча художня школа - установа, що дає додаткову художню освіту дітям шкільного віку починаючи з першого класу, діти 8-9 років. Стандартний термін навчання становить 4-5 років. Учбово-виховний процес в школі здійснюється за типовими навчальними планами і програмами, затвердженими Міністерством культури і мистецтва України", - додав автор. 

Навчально-виховний процес поєднує індивідуальні і колективні форми роботи: 

- індивідуальні та групові заняття - уроки малюнка, живопису, композиції, скульптури, історії мистецтв, декоративно-прикладне мистецтво, обробки дерева, уроки текстилю та інші (це певна кількість годин для вивчення кожної дисципліни). 
- стимулом до подальшого розвитку дитячої творчості служать виставки малюнків, виробів, соціально-значущі проекти, традиційні творчі конкурси, пленери, благодійні ярмарки. Кращі роботи юних художників відзначаються дипломами, грамотами. 
- позакласні заняття (наприклад, тематичні вечірки "Посвята в юні художники", виїзди на екскурсії, зайнятість дітей в перетворенні нашого міста - розпису стін будівель, парканів, що надасть дитині відчуття гордості за свою роботу, яка прикрашає його рідне місто). 

Випускникам школи по закінченню курсу, що здали випускні іспити, видається свідоцтво затвердженого Міністерством освіти та науки України зразка, який у свою чергу є вхідним квитком для успішного вступу у вищі мистецькі заклади. 

"У містах-супутниках АЕС вже давно діють та успішно розвиваються дитячі художні школи, учні яких досягають великих успіхів на всеукраїнських і міжнародних виставках, а також заробляють престиж і авторитет для своєї країни й міста. Наше місто не повинне бути по за межами культурно-освітніх програм для творчого розвитку наших дітей, які мали би змогу представляти наше місто на українській та міжнародних аренах. Діти – це майбутнє. Дуже важливо допомогти дітям стати повноцінною і цілісною особистістю, знайти свою нішу в цьому великому світі. Дитяча художня школа – це культурно, красиво, престижно, це новий рівень творчого розвитку молоді, гідної своєї країни та міста", - запевняє автор. 

Читайте також