У місті на Рівненщині оптимізують пологове відділення: скоротять персонал та ліжкомісця

Упродовж декількох останніх місяців жителі Острожчини обговорювали те, що пологовий будинок в місті може зникнути.

Про це повідомляють на сторінці "Район. Медицина".

Йшлося про реорганізацію акушерсько-гінекологічного відділення Острозької центральної районної лікарні. Людей цікавило, як пологовий будинок функціонуватиме далі, що буде з приміщенням та куди звертатися за допомогою вагітним жінкам.

Одним із варіантів розвитку подій було перенесення відділення в центральний корпус лікарні. Після цього виникло питання щодо долі медичного персоналу, який підписався під тим, що залишаться на своїх посадах лише до 1 серпня.

Головний лікар Острозької центральної лікарні Василь Веляник розповів, що буде з відділенням, персоналом та пацієнтами. 

Про перенесення акушерсько-гінекологічного відділення Острозької ЦРЛ

"Насамперед хочу сказати, що акушерсько-гінекологічне відділення Острозької ЦРЛ наразі нікуди не переносимо, бо для цього немає коштів і не створено належних умов. На мою думку, яку я вже озвучував неодноразово, загалом є два шляхи подальшого функціонування цього відділення.
Перший варіант – у разі проведення адміністративно-територіальної реформи хотілося б, щоб на території новоствореного району було передбачено можливість відкриття перинатального центру, в якому приймали б до 1,5 тисячі пологів на рік. Там би народжували жінки з Острозького, Корецького, Гощанського чи навіть Здолбунівського районів.
Якщо йти другим шляхом, то згідно з вимогами Національної служби здоров’я потрібно створити анестезіологічну службу (4 лікарі, 4 медсестри, 2 анестезіологи), а для цього необхідні додаткові кошти. Якщо в місцевому бюджеті знайдуть 2 мільйони, то можемо реалізувати цей варіант".

Фінансування акушерсько-гінекологічного відділення Острога

"Сьогодні утримання акушерсько-гінекологічного відділення обходиться у мільйон гривень - це тільки витрати на приміщення, не рахуючи видатків на заробітну плату персоналу. Якщо ми його перенесемо, то цей мільйон зекономимо".

Як оптимізують місця для породіль?

"За пів року в акушерсько-гінекологічному відділенні, розрахованому на 1500 пологів у рік, народилося 106 немовлят. Статистика говорить сама за себе - це дуже мало. Тому було прийнято рішення про оптимізацію ліжок, із 33 залишається 25 – 10 гінекологічних і 15 акушерських. Цієї кількості ліжок для Острожчини цілком достатньо, тим більше, що відповідно до угоди з НСЗУ, фінансування здійснюється не від кількості ліжкомісць, а від кількості прийнятих пологів і пролікованих випадків".

Зміни умов праці медичного персоналу

"На жаль, не обійшлося і без скорочення персоналу. Усім працівникам цього відділення запропонували роботу в інших структурних підрозділах лікарні. Більша частина працівників погодилась, дехто відмовився, бо умови праці їм не підходять. Скажу так, що людина, яка хоче працювати, прийме пропозиції, які відповідають її фаху. А люди відповідного віку можуть оформити пенсію. Відповідно до чинного законодавства ми попередили заздалегідь усіх працівників, що з 1 серпня проведуть оптимізацію акушерсько-гінекологічного відділення. Ми цінуємо кадри, тому шукаємо вихід. Дякую за розуміння усім працівникам".

Послугам для вагітних та породіль – бути

"Ще раз підкреслю, що ми скорочуємо кількість ліжкомісць в акушерсько-гінекологічному відділенні, а не закриваємо його. Усі послуги для жінок залишаються доступними й зараз. Надання родопомічної допомоги є одним із пріоритетних пакетів програми медичних гарантій. Дотримання умов при наданні медичної допомоги є обов’язковою вимогою Національної служби здоров’я України. У зв’язку зі зміною механізмів фінансування (фінансуються не ліжка і стіни, а кількість пологів і випадки захворюваності), лікарня вимушена йти на такі кроки, як оптимізація відділення - скорочення ліжкомісць та персоналу.
Наразі ми всі сподіваємося на позитивні зміни: працевлаштування медичних працівників та вирішення усіх вищезазначених вимог НСЗУ".

Читайте також