У ОДА прокоментували, чому на Рівненщині довго роблять ПЛР-тести

Сьогодні, 1 вересня, під час щоденного брифінгу у РОДА начальник управління охорони здоров'я Олег Вівсянник прокоментував, чому ПЛР-тести у області роблять із затримкою і скільки зразків на добу можуть обробити лабораторії.

"Хочу наголосити, що у Рівненській області працює дві державні лабораторії, які проводять дослідження біологічного матеріалу на предмет встановлення захворювання COVID-19 методом полімеразно-ланцюгової реакції. Це Центр громадського здоров'я - комунальний заклад обласної ради, а також державний заклад лабораторний центр. Крім того, в області працює ряд мобільних бригад, які здійснюють забір та доставку біоматеріалу до тих чи інших лабораторій, відповідно до встановленого конкретного маршруту", - зазначив Олег Вівсянник.

За його словами,такі дослідження можуть проводити ще ряд лабораторій, які не підпорядковані державному управлінню, а здійснюють приватну медичну практику.

"Це лабораторії фізичних осіб та об'єднання підприємців, які мають можливість здійснювати таку процедуру. Щодо сімейних лікарів, то вони мають постійний зв'язок з головними лікарямицентрів первинної медико-санітарної допомоги та з керівниками мобільних бригад", - додав пан Вівсянник.

Стосовно затримки під час ПЛР-тестування, то начальник управління зазначив, що доставка та обробка матеріалів вимагає певного часу.

"Ми доставляємо матеріали лише до державних лабораторій, де тестування здійснюється за кошти державного бюджету і безоплатно для пацієнтів. Якщо прослідкувати ланцюжок доставки біоматеріалу, то це може тривати певний час. Але ми постійно контролюємо процес. Особливо звертаємо увагу на проведення діагностики пацієнтів зі станом середньої важкості і вираженими ознаками захворювання. Такі обстеження проводяться у першу чергу. Зараз є великий наплив біоматеріалу. Ми можемо обробити 1000 зразків на добу, чим і займаються дві наші державні лабораторії. Діагностика пацієнтів, відповідно до наказу Міністерства охорони здоров'я, здійснюється максимально у стислі терміни, які відповідають чинним алгоритмам", - підсумував чиновник.

Читайте також