У поїздах рівняни можуть розраховуватися за допомогою смартфонів?

Фото - відкриті джерела

ПАТ «Укрзалізниця» планує запровадити для пасажирів низку нових електронних сервісів, спрямованих на підвищення зручності розрахунків за проїзд і послуги в потягах. Про це повідомив під час форуму «Finclusion UA», що відбувся у вівторок, 12 червня, в Києві директор із стратегічного розвитку та інвестиційної політики залізничної компанії Антон Саболевський.

За словами керівника, у поточному році продаж залізничних квитків через інтернет та мобільні додатки вже сягнув 49 % загальної кількості реалізованих проїзних документів. Тож, можна порівнювати з провідними залізничними компаніями Євросоюзу. Торік продаж квитків онлайн на потяги Укрзалізниці перетнув позначку в 21 млн на загальну суму 5 млрд грн. Отже, залізнична компанія стала лідером по країні за кількістю клієнтів у мережі Інтернет.

Цього значною мірою вдалося досягти завдяки запровадженню нових сервісів і постійного удосконалення системи для зручності клієнтів. Так, нині оплату можна здійснити карткою будь-якої популярної платіжної системи — Mastercard, VISA чи Простір (колишня НСМЕП), з електронних гаманців Masterpass та Visa checkout. Крім того, оформляти квиток можна зі смартфону через мобільні додатки для систем iOS і Android.

Введено також можливість придбання квитка онлайн зі знижкою для студентів. Наразі, за словами Антона Саболевського, триває робота з Міністерством соціальної політики щодо надання можливості використовувати цифровий сервіс із придбання проїзних документів ще одній пільговій категорії — особам з обмеженими можливостями.

Крім того, намічено реалізацію функції керування віртуальним списком очікування. Задум полягає в тому, що за відсутності місць на конкретну дату або напрямок пасажири зможуть заповнити в електронному вигляді певну форму, зазначивши свої побажання. Коли квиток з’явиться, про це надійде повідомлення.

У майбутньому ПАТ «Укрзалізниця» планує ввести ще низку нових сервісів. Зокрема, це впровадження терміналів самообслуговування на станціях, мобільних терміналів для кондукторів у приміському русі, а також спеціальних пристроїв — валідаторів, схожих на ті, що зараз застосовуються в Київському метрополітені. До них потрібно піднести безконтактну банківську картку для реєстрації перед початком поїздки, і ще раз — вже по завершенню. Таким чином з рахунку буде списано вартість квитка відповідно до фактичного маршруту. Це дасть можливість пасажирам самостійно оплатити проїзд. Усі операції здійснюються швидко та зручно. Для залізничної компанії це добре тим, що буде чітко впорядкована звітність кількості проведених трансакцій.

За словами Антона Саболевського, перспективним також є запровадження розрахунків за оплату послуг у поїздах за допомогою смартфонів із використанням технології QR-кодів. «Ми зацікавлені в тому, щоб наші провідники не переживали під час поїздки за готівку, що в них є, а мали змогу приймати платежі онлайн», — наголосив він. Отже, незабаром таким способом можна буде розрахуватися навіть за замовлені у вагоні чай або каву. Крім того, застосування відповідного мобільного додатка передбачено запровадити при розрахунках за користування камерами зберігання на вокзалах.

Новації допоможуть пасажирам й у проведенні дозвілля під час поїздки. На початку червня поточного року разом із одним з мобільних операторів було здійснено пілотний запуск сервісу відеоконтенту «Портал кіноподорожей» для пасажирів потяга Інтерсіті+. Першими можливість безкоштовно протестувати доступ до переглядів художніх фільмів і мультфільмів з власних ґаджетів через спеціальне підключення Wi-Fi отримали пасажири поїзда № 743 сполученням Київ—Львів.

Як наголошувалося під час форуму, загалом використання нових технологій і безготівкових розрахунків має значний потенціал розвитку в Україні. Нині загальна кількість виданих банківських карток вже перевищує чисельність населення країни. Крім того, смартфонами користується 45 % українців, інтернетом — 63 %. Серед молоді ці показники суттєво вищі.

Медіацентр "Магістраль"

ПАТ "Укрзалізниця"

Читайте також