У рази більше хворих, ніж на COVID: на Рівненщині зростає поширення грипу та ГРВІ

Головною проблемою епідеміологів наразі є коронавірус та його нові штами. Однак, весь цей час люди не переставали хворіти на грип та ГРВІ. Традиційно, з настанням осені рівень поширення цих вірусів зростає. Чого варто очікувати мещканцям Рівненщини та які вакцини будуть у доступі цьогоріч - розповів завідувач епідвідділу обласного лабораторного центру Віктор Мороз.

Яка ситуація із грипом у області?

"У нас за минулий тиждень на гострі респіраторні інфекції захворіло 6224 людини. З них – 56% це діти. Це не є перевищення порогу – нормальний сезонний рівень. Спостерігається традиційне зростання захворюваності у цей період. Якщо порівняти захворюваність з попереднім тижнем, то кількість хворих збільшилась на 14%. Тому ми спостерігаємо динаміку підвищення захворюваності на ГРВІ", - зазначив пан Мороз.

Для порівняння, минулого тижня у Рівненській області зареєстровано 1435 випадків захворювання на covid-19. За словами Віктора Мороза, кількість хворих на грип і надалі буде зростати.

"Кожен рік випадків захворювання на гострі респіраторні інфекції – більше, ніж коронавірусу. Взагалі, covid-19 також відноситься до гострих респіраторних інфекцій, адже це дуже великий клас інфекційних захворювань. Тому, я не думаю, що коронавірусу буде більше, ніх грипу", - додав посадовець.

Вакцини від грипу і ГРВІ

Наразі вакцини, які будуть доступні мешканцям Рівненщини, проходять лабораторний контроль.

"По прогнозах Всесвітньої організації охорони здоров’я, будуть циркулювати чотири штами вірусу грипу. Всі ці штами включені в цьогорічні вакцини. Пройшла лабораторний контроль вакцина «Джісі Флю» корейського виробництва. Вона саме чотирьохкомпонентна – всі штами туди входять. Закінчується процес проходження лабораторного контролю вакцини «Ваксігрип» - французький виробник. Очікуємо також вакцину «Інфлувак». Ці три вакцини будуть доступні в Україні в поточному епідемічному сезоні", - повідомив завідувач епідвідділу обласного лабораторного центру.

Відомо, що у аптечній мережі "Рівнефармація" з'явилась протигрипозна вакцина "Джісі Флю Квадривалент" (Корея). Вже сьогодні всі охочі можуть придбати її та щепитися. Ціна вакцини 290 грн.

Щеплення від грипу і коронавірусу

За інструкцією, громадяни, які щепилися від грипу або коронавірусу, мають вичекати не менше 2 тижнів, перш ніж зробити наступну вакцинацію.

"Якщо робити вакцинацію проти грипу, то не раніше ніж через два тижні треба щеплюватися від коронавірусу. Або якщо людина вже вакцинувалась від covid-19, то має пройти мінімум 2 тижні, щоб вакцинуватися проти грипу", - наголосив Віктор Мороз.

Читайте також