У «Ріверсайду» є шанс вирішити проблему з п’ятирічними боргами забудовника через електрику

Минулого тижня в багатоквартирному будинку, відомому як «Ріверсайд» на вулиці Небесної Сотні для мешканців вимикали електрику. На такий крок пішли через п’ятирічні борги замовника будівництва.

Як раніше повідомляли, кошти орієнтовно півмільйона боргує ТОВ «Хліб-пром», яке є замовником зведення будинку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сотні мешканців новобудови у Рівному залишились без світла

Аби знайти вирішення цього питання, сьогодні в обласній адміністрації відбулась нарада. Опісля під час брифінгу розповіли – що робити мешканцям, які сплачують за спожиту електрику, але повинні потерпати через чужі борги.

Заступник директора департаменту ЖКГ, енергетики та енергоефективності Рівненської ОДА Валерій Гуз узагальнив, які ж кроки повинно зробити ОСББ «Ріверсайд» та енергорозподільча компанія:

  1. Енергорозподільча компанія повинна ініціювати розірвання договору щодо додаткових угод на нестандартне приєднання.

    «Якщо забудовник не справляється із тими зобов’язаннями, які взяв на протязі 5-6 років, про яке вирішення питання може бути?», - прокоментував Валерій Гуз.
     
  2. Впродовж двох днів ОСББ має подати заяву в енергорозподільчу компанію на приєднання до електричних мереж.
  3. Енергорозподільча компанія зобов’язується видати технічні умови та договір на приєднання до власних мереж. Тут мова не про підстанцію, яку раніше пропонували встановити за кошти мешканців, а це близько 3 млн гривен. Пан Гуз додав, що знайшли шлях, як приєднатись до діючих трансформаторних підстанцій.
  4. ОСББ «Ріверсайд» необхідно буде виготовити проектно-технічну документацію, згідно з виданими технічними умовами. Після цього енергорозподільча компанія надає нарахування плати за приєднання. Нині вартує воно близько 1800 гривень із ПДВ і сплатити треба впродовж 3-5 днів. ОСББ також закликають вирішити ці питання до 25 грудня.
  5. Після цього ОСББ «Ріверсайд» має подати заяву на приєднання до договору на розподіл електроенергії при умові розірвання договору із «Хліб-промом». Але це буде зроблено після виконання робіт.
  6. ОСББ – запропоновано до 6 місяців реструктуризації боргу рівними частинами при умові сплати поточного споживання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мешканці скандального «Ріверсайду» бояться залишитись без світла

Комерційний директор ПрАТ «Рівнеобленерго» Андрій Ахромкін зазначив, що розірвання договору із ТОВ «Хліб-пром» вже ініційовано.

«Ініційовано розірвання договору на нестандартне приєднання з попереднім замовником – ТОВ«Хліб-пром», оскільки даний замовник з 2015 року ніяких дій не вчиняв з приводу оплати послуги з приєднання, і починаємо співпрацю вже з новим замовником безпосередньо з ОСББ «Рівнерсайд», - пояснив Андрій Ахромкін.

Мешканців Ріверсайду закликали не зволікати з подачею документів на виготовлення нових технічних умов і в майбутньому – виготовлення проектно-кошторисною документації. Адже від цього залежатимуть терміни реалізації і заключення договорів із кожним споживачем окремо.

Також, як повідомила Людмила Шатковська, Рівненська ОДА звернулася до прокуратури та Нацполіції щодо дій ТОВ «Хліб-Пром».

Читайте також