У Рівненській громаді вшанували пам’ять ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС

Сьогодні, 26 квітня, ліквідатори аварії спільно з рятувальниками та небайдужими квасилівчанами поклали квіти до пам’ятника постраждалим внаслідок Чорнобильської трагедії.

У цей день у 1986 р. на Чорнобильській атомній електростанції стався вибух, який спричинив екологічну катастрофу глобальних масштабів. Ця трагедія вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики за кількістю потерпілих від її наслідків людей.

“Середній вік ліквідаторів-чорнобильців сягає вже 80 років. Але серед нас є і ті ліквідатори, які захищають Україну зі зброєю в руках на передовій. Їм - особлива шана і повага. Дай Боже, щоб вони виконали свій військовий обов’язок і повернулися додому до своїх сімей. Дякую усім ліквідаторам аварії на Чорнобильській АЕС, які внесли свою пожертву на благо нашої України. Сподіваюся, що ми ще не один раз будемо з вами зустрічатися”, - зазначає голова правління громадської організації “Рівненські ветерани-чорнобильці” Микола Гайбонюк.

Секретар Рівнеради Віктор Шакирзян каже, що у день, коли вшановують пам’ять жертв наслідків катастрофи на Чорнобильській АЕС, в часи повномасштабного вторгнення ворога на територію України, необхідно зробити все можливе, щоб не допустити повторення трагедії, яка може стати фатальною для усього людства.

“Чорнобиль - це не лише велика трагедія, а й символ безмежної мужності багатьох наших земляків. Висловлюємо найщиріші слова вдячності чорнобильцям за їхній подвиг і схиляємо голови перед світлою пам’яттю тих, чиє життя обірвалося внаслідок цієї страшної трагедії. Наразі Україна боронить землю від держави-терориста, яка вдається до підступних провокацій і своїми діями знову наражає світ на небезпеку. Тому увесь світ має об’єднатися, щоб зупинити кремлівських терористів, які погрожують знищити людей”, - зазначив Віктор Шакирзян.

“Це була не просто техногенна катастрофа. Це був жахливий російський експеримент над українцями. Сьогодні ми знову маємо жахливий тільки вже військовий експеримент. На захист України тоді стали 20-річні пожежники, які зберегли наші життя і саме тепер ми тут вшановуємо їх пам’ять, завдяки тому, що вони пожертвували найдорожчим. Я щиро дякую ліквідаторам від імені усіх присутніх, і низько вклоняюся за їхній подвиг та героїзм. Нехай в нашому житті, житті України не було подібних катастроф, а було побільше радості”, - зазначила староста Квасилова Віта Кисільова.

Нагадаємо, на території Рівненщини проживає 306 тисяч людей, які мають статус осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Понад три тисячі, безпосередньо, брали участь у ліквідації наслідків аварії.

Читайте також