У Рівненській клініко-діагностичній лабораторії стали працювати втричі швидше та якісніше

Відтоді, як у клініко-діагностичній лабораторії КНП «Центральна міська лікарня» РМР запрацювала сучасна лабораторна інформаційна система, швидкість і якість досліджень постійно зростає, пише Газета "Медичний вісник+"

Як запевняють фахівці цього підрозділу, на обробку аналізів пацієнтів витрачається набагато менше часу, сплутати або загубити результати досліджень неможливо - кожній пробірці присвоюється власний штрих-код.

– Ми перші (не рахуючи діагностичного центру) впровадили лабораторну інформаційну систему (ЛІС) в нашій області, – каже лікар-лаборант, менеджер з якості Наталія Роганіна. – У результаті значно покращилася якість преналітичного етапу, пришвидшилася вся робота лабораторії. Зараз у відділеннях вносять дані пацієнтів, нам не потрібно їх переписувати, самостійно вносити в комп’ютер. Крім того, ми повністю перейшли на систему вакутайнер, покращилася безпека забору крові. Відповідно, підвищилася якість транспортування відібраного матеріалу і точність результатів клінічних лабораторних досліджень. Зараз наш реєстратор приймає дані, передає лаборанту, друкує штрих-код, який клеїться на пробірку. І матеріал йде в роботу. Результати аналізів знаходяться в нашій базі даних, тому медперсонал відділення, за потреби, може їх подивитися і роздрукувати на місці. Це дуже зручно. 

– На сьогодні наша лабораторна інформаційна система працює тільки у рамках закладу. У майбутньому вона, без проблем, може бути під’єднана до загальноукраїнської системи, – додає завідувачка клініко-діагностичної лабораторії Галина Луцик. – Це було зазначено в угоді із фірмою, яка встановлювала ЛІС. Основна перевага системи в тому, що завдяки їй швидкість наших досліджень зросла втричі, і це великий плюс. Переплутати аналізи неможливо, кожний з них має власний штрих-код. Апарат сам «знає», що робити, і передає всі дані в комп’ютер. Основна ж проблема впровадження була у закупівлі комп’ютерів. Нам просто треба було пройти навчання і прилаштуватися працювати відповідно до нових вимог. 

ЛІС ми підключили ще в червні минулого року, на цей час розпочався новий етап – ми поступово підключаємо до системи інші відділення лікарні і передаємо їм функції із введення даних пацієнтів. 

До речі, нещодавно у Рівному відбулася конференція, присвячена сучасним аналітичним технологіям у сфері лабораторної медицини в умовах реформи, учасники якої також мали можливість ознайомитися з роботою лабораторії ЦМЛ Рівного і оцінити впроваджені тут нововведення. Детальніше про цей захід ми розповімо у наступних номерах тижневика. 

Неля ЗАБОЛОТНА

Читайте також