У Рівненській обласній дитячій лікарні померла дівчинка: медики розповіли про ситуацію

Фото - Корупція.Інфо

У п’ятницю в Рівненській обласній дитячій лікарні померла 9-річна дівчинка Марина із Березнівського району. До закладу дівчинку доставили 1 березня із двобічною пневмонією та диструкцією легень, а 5 березня у неї виявили кір. Припускають, що у дитини були бронхолегеневі порушення.

«1 березня до нас у відділення доставили із Березнівської ЦРЛ дівчинку у важкому стані, на обстеженні виставили діагноз – двобічна пневмонія, диструкція легень. Дитина дійсно була у тяжкому стані. Із розповіді батьків, хворіє дівчинка із листопада. Саме тоді вперше сімейний лікар звернув, що у дитини є функціональні зміни зі сторони дихальної системи.

Микола Хоружий - зліва

Після того, як ми почали лікувати, стан дитини не покращувався, скликали три консиліуми. 5 березня у дитини з’явилася висипка. Спочатку думали, що це алергічна реакція, але після лабораторного дослідження на імуноглобулін G, було поставлено діагноз - кір, важкий перебіг. Стан дитини не покращувався, а тільки погіршувався: з дихальної недостатності ІІ ступені стала дихальна недостатність третьої ступені. Пневмонія, диструкція легень активізувались, з’явився біопневмоторекс, що потребувало хірургічної корекції, її  зробили. На жаль, після тривалого лікування дитина померла. До 5 березня ми лікували запалення легень ускладненої форми», - розповів завідувач відділення анастезіології та інтенсивної терапії обласної дитячої лікарні Микола Хоружий

Як зазначають в управлінні охорони здоров’я РОДА, у класі, де навчалася дівчинка, виявили спалах кору, однак, відомо, що дитина мала щеплення від цієї хвороби.

«Дитина захворіла 26 лютого, її госпіталізували у ЦРЛ, дитяче відділення. Був важкий стан, два дні пролежала в Березнівській ЦРЛ, але в зв’язку із важким станом була переведена до дитячої обласної лікарні. Унікальність цього випадку у тому, що кір починається із катаральних явищ, потім висипка. Тут ситуація дещо інша – після катаральних явищ відразу почалася пневмонія. Це нетиповий перебіг кору, а висипка з’явилася 5 березня. Кір підтвердили лабораторно. Ми також брали сиворотку крові на визначення імуноглобуліну G. Якщо його рівень достатній, це говорить про те, що є імунітет до кору, у даному випадку імунітету до кору не було. Тому її щеплення викликає великий сумнів. Вакцина записана бельгійська, але достатнього рівня імунітету не було», - пояснив завідувач відділу епіднагляду та профілактики інфекційних захворювань ДУ «Рівненський обласний лабораторний центр МОЗ України» Віктор Мороз.

Нагадаємо, це вже третій випадок смерті від кору в Рівненській області із початку 2019 року. 6 січня помер 49-річний чоловік, який проживав в смт Квасилів Рівненського району, а  15 січня – 27-річний чоловік із Дубровицького району.

 

Читайте також