У Рівненській обласній лікарні провели унікальну операцію

Вчора у Рівненській обласній клінічній лікарні провели операцію на серці з відновлення ушкодженого атеросклерозом серцевого м’яза. Оперували 52-річного мешканця Сарн. До складної та унікальної для Рівненщини операції залучили фахівців Національного інституту хірургії і трансплантології ім. О.Шалімова.

У медзакладі зазначили, що раніше таких пацієнтів доводилося направляти в інші регіони України. Йдеться про пересадку судин з області грудної клітки та нижньої кінцівки пацієнта в серцевий м’яз для того, аби відновити повноцінний кровообіг. Фаховою мовою – це аортокоронарне шунтування.

- Це судини, які забезпечують кровообіг серцевого м’яза. У пацієнта вони були пошкоджені внаслідок ішемічної хвороби серця, що убезпечує людину від інфаркта, - пояснює завідувач відділення серцево-судинної хірургії РОКЛ Валерій Орешко.

За словами лікарів, після того як на Рівненщині робитимуть такі хірургічні втручання, можна говорити про те, що наша область, - а саме обласна лікарня - може надавати повний комплекс медичних послуг з лікування ішемічної хвороби серця та іншої серцевої патології. Сьогодні на Рівненщині до 100 пацієнтів потребують аналогічних операцій.  

 

Читайте також