У Рівненській області хочуть заборонити авіаційне розпилення пестицидів

Фото - Файне місто

Сьогодні на засіданні постійної комісії з питань екології, природокористування, охорони навколишнього середовища та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи (голова Валявка В.Я.) заслухали питання про звернення громадської організації "Спілка пасічників м.Рівне і Рівненського району" щодо заборони авіаційного застосування пестицидів та агрохімікатів на території Рівненської області. 

"Коли агрохолдинги отримують щаперечення від мешканців, аби не використовувати гелікоптери й "літаки-кукурузники", вони починають використовувати так звану "малу авіцію" - дельтоплани, маленькі літачки і таке інше. Як правило, це все відбувається без погодження будь з ким - інспекцією державною тощо. Ми з цим зіткнулися буквально місяць-півтора тому, коли від Новоукраїнки і аж до Тучина, так оброблялися посіви без будь-якого погодження. Люди масово хворіли, гинули масово бджоли. Ця проблема дуже серйозно стоїть в області. "Закон України "Про бджільництво" і Державні санітарні правила, якими керуються практично всі підприємства забороняють внесення пестицидів на відстані 5 кілометрів від медоносних пасік. Рівненська область загалом густозаселена, тому від одного села 5 км, від іншого села 5 км і нема, де проводити авіаційну обробку. На це варто послатися" - пояснив голова спілки Богдан Лимар. 

4 сільських ради в Рівненському районі прийняли рішення про заборону авіаційних обробок пестицидами на своїй території. це - Великоомелянська, Дядьковицька, Зорянська і Новоукраїнська сільради. 

Нагадаємо, на сесії обласної ради 16 березня депутати підтримали звернення до Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України щодо заборони розпилення над Рівним пестицидів та отрутохімікатів. Однак, голова спілки Богдан Лимар не задоволений відповіддю:

"Загалом - проста відписка, що направили матеріали і все. Це ми надсилали клопотання про 20-кілометрову буферну зону. Відповідь дуже завуальована. Матеріали направлені в Мінекології, Мінприроди тепер.", - додав Богдан Лимар. 

На завершення голова комісії Володимир Валявка пояснив, що питання ще вивчатимуть: 

"По цьому питанню ми звернемося до адміністрації, нехай дадуть нам роз'яснення щодо цього питання. Яким чином діє цей механізм впровадження такого рішення. Можливо, можемо впровадити якийсь мораторій і звернемося до контролюючих органів, щоб вони контролювали це". 

Читайте також