У Рівненській області розпочалась вакцинація проти коронавірусу: подробиці

25-го лютого на Рівненщину надійшло 17 100 доз вакцини Oxford/AstraZeneca (Covishield). В обласному центрі відразу ж розпочали щеплювати медиків. Першими стали працівники Центральної міської лікарні Рівного, адже саме цей заклад приймає велику кількість хворих на коронавірус. Про це тут: Медсестра, якій першій ввели вакцину проти коронавірусу в Рівному, поділилась враженнями.

Під час першого етапу вакцинують 2454 особи. 

Завідувачка амбулаторії в селі Забороль Вікторія Пашковська входить у мобільну бригаду, яка буде щеплювати мешканців Рівненського району.

Окрім неї в бригаду ще входять три медсестри та лікар.

«Наша бригада складається із п’ятьох осіб. Один лікар і дві медсестри постійного складу і на заміну один лікар і одна медсестра. Вони які виходять у разі погіршення стану здоров'я працівників, оскільки ми будемо працювати тривалий час. Це буде не одномісячний процес».

Нині в області створено чотири таких бригади. Вони навчені працювати з певною вакциною. Для цього приходили дводенні курси в столиці.  

Максимальна потужність бригади на один день, якщо повністю задіяний весь персонал, до 100 щеплень.

Вікторія Пашковська розповіла про алгоритм їх дій.

«У нас є регіональний координатор, яка зв’язується із закладами, які підпадають під перший етап вакцинації, попередньо збирається інформація і згода працівників на вакцинацію. Ми їдемо вже на готові списки осіб, які погодились. Вакцина повинна бути дотримана холодового ланцюга, ми не можемо взяти велику кількість вакцини і не можемо взяли замало вакцини. Є тільки один пункт, де ми її можемо забирати. Якщо не вистачить, у нас не буде часу, щоб їхати її добирати», - каже Вікторія Пашковська.

За її словами, вакцину проти коронавірусу потрібно вводити двічі з інтервалом не менше 28 днів. Її вводять у плече.

«Вакцину потрібно вводити двічі. Другу дозу найраніше вводити можна через 4 тижні, але віддалення дещо підвищує ефект. Перша доза вакцини не дає такого сильного захисту і тут треба аналізувати, чи потрібне те відділення. Протипоказів немає, оскільки вакцина є безпечною. Вона не містить у середині вірусів, які можуть спровокувати погіршення. Єдине – місцеві реакції можуть розвиватись внаслідок чинника. У організму є інформація про вірус, що це чужорідна інформація, тому це й може давати якісь почервоніння місцеві тощо», - додає Вікторія Пашковська.

У першу чергу вакцинуватимуть людей із надвисоким ризиком інфікування та тяжкого перебігу коронавірусної хвороби COVID-19, а також тих, чия робота критично важлива в умовах пандемії. Мова про медичних працівників, які працюють у закладах, де надають допомогу хворим на коронавірус, бригади екстреної допомоги, працівників лабораторних центрів, підопічних інтернатів та пансіонатів похилого віку.

Одного флакону вистачає для того, аби зробити щеплення 10-м людям.  

«Один флакон відкривається на 10 доз. Якщо лишаються дози, ми вакцинуємось самі або інші категорії працівників, які підлягають під перший етап, але віддалені. Під час навчання нам чітко розказали про склад вакцини, про її розробку, максимум дали інформації. Після цього жодного сумніву в мене не залишилось».

Нагадаємо, вакцинація проти коронавірусу є добровільною і безоплатною.

До слова, окрім України вакцину Oxford/AstraZeneca отримали низка азійських країн. Зокрема, Бутан, Мальдіви, Непал, Бангладеш і М'янма.

Читайте також