У Рівненській ОДА прокоментували мітинг медиків

У РОДА прокоментували сьогоднішній пікет медиків у Вараші. Начальник управління охорони здоров'я Олег Вівсянник зазначив, що питання із фінансуванням медзакладу у Вараші наразі вирішується.

"В першу чергу, медико-санітарна частина міста Вараш №3 обслуговує переважну більшість населення, яке працює на атомній електростанції. Цей заклад перебував на балансі Міністерства охорони здоров'я і фінансування отримував централізовано. Враховуючи перехід на систему реформування охорони здоров'я відбувся процес передачі цього закладу з державної власності у комунальну власність. Отже, пройшов процес передачі і наступний етап - перехід до системи реформування охорони здоров'я", - розповідає пан Вівсянник.

За його словами, для того, щоб лікувальний заклад міг перейти на нову систему фінансування, тобто шляхом контрактування і надання послуг за контрактованими пакетами, отримувати фінансування від НСЗУ.

"Для того, щоб заклад мав можливість контрактуватися, необхідно здійснити ряд завдань. Найголовніше завдання - це сесія Вараської міської ради має прийняти рішення, що заклад стає комерційним підприємством. Після цього заклад реєструється у електронній системі охорони здоров'я і отримує ліцензію на провадження медичної практики. Лише після цього є можливість контрактуватися з НСЗУ", - додає чиновник.

Цей процес тривалий і виникає ситуація, що 4 місяці немає фінансування з державного бюджету. Відповідно до всіх норм і постанови Кабміну на цей період, заклад повинен фінансуватися з місцевого бюджету або з централізованих нарахувань заробітної плати на період переходу до комунального підприємства з державного бюджету.

"Щодо субвенції, яка виділялася на охорону здоров'я, вона була поділена наступним чином - кошти виділялися на лікувально-профілактичні заклади, які за своєю специфікою роботи не можуть бути контрактовані НСЗУ і повинні фінансуватися за державний рахунок або з місцевого бюджету. Частина коштів з 85 млн гривень відійшла на фінансування і утримання цих закладів. Наступна частина коштів передбачалася для забезпечення пацієнтів з цукровим і не цукровим діабетом. Ця потріба врахована і для жителів міста Вараша. Третя частина субвенції з державного бюджету - компенсації заробітних плат медичним працівникам у розмірі 17 млн гривень. Вона була поділена між комунальними закладами  обласного підпорядкування та іншими комунальними закладами регіонального рівня. На той час, коли ділилася субвенція заклад спеціалізованої медико-санітарної частини №3 не був у комунальній власності територіальних громад Рівненської області, а був на державному бюджеті. Тобто не врахована потреба з державного бюджету для фінансування цього заклад,у враховуючи те, що він і так був на державному бюджеті. На сьогодні можлвості фінансувати даний заклад з коштів субвенції, яка була розподілена, також немає. Залишається два шляхи - фінансування з державного бюджету або з місцевого", - пояснив Олег Вівсянник.

Управлінням охорони здоровя Рівненської ОДА було скеровано листи на місто Вараш та листи-запити у Кабмін щоб забезпечити фінансування медичного закладу у Вараші.

Читайте також