У Рівненській ОДА розповіли чи ефективні ПЛР-тести при діагностиці COVID-19?

Фото - відкриті джерела; ілюстративні фото

Під час щоденного брифінгу у Рівненській ОДА керівниця обласного Центру громадського здоров'я Олена Гандзюк розповіла про ефективність ПЛР-тестів та перевірку на COVID-19 медичних працівників.

«ПЛР-діагностика, яку ми зараз проводимо – це є золотий стандарт, визнаний у всьому світі. Специфічність тесту – 99%. Це дослідження, на підставі якого ставиться діагноз або виключається коронавірус. Управлінням охорони здоров’я нещодавно у відхиленні протоколів МОЗ прийнято рішення про обстеження медиків на численні запити. Це було анонсовано медикам на наших щоденних селекторних нарадах», - повідомила пані Гандзюк.

За її словами, медичні заклади Рівненщини надсилають Центру громадського здоров’я зразки з матеріалами.

«Тобто, ми матимемо можливість говорити заразився медик чи ні. Звертаю увагу на те, що медпрацівник може заразитися не лише в лікарні, коли він захищений. Саме у лікарні ризик зараження у нього менший, ніж якщо він перебуває поза нею. В обласній лікарні пацієнти теж обстежуються на COVID-19. Ймовірність зараження медичних працівників поза лікарнею висока. Не зважаючи на те, що фокус нашої уваги зараз повернутий до коронавірусу, це не виключає наявність інших хвороб, в тому числі респіраторних вірусних захворювань», - прокоментувала очільниця центру.

Читайте також