У Рівненській ОДА розповіли, яку норму законодавства порушило керівництво Рівнеазоту

Сьогодні, 21 липня, під час брифінгу перший заступник голови Рівненської ОДА Сергій Подолін прокоментував ситуацію, яка сталась вчора на Рівнеазоті.

"Причина того, що відбулось вчора - це несвоєчасна комунікація інформаційної служби Рівнеазоту. Ми, як обласна державна адміністрація, повинні були перші від керівництва підприємства дізнатись про цю ситуацію. Але ми чомусь дізнались з інтернету. Але станом на сьогодні у нас ситуація на контролі. П'ять замірів на території біля Рівнеазоту та у місті Рівне були зроблені. Критерії не передбачають ніяких загроз. Ліквідація відбулась таким чином, що життя і здоров'я громадян не постраждало", - зазначив чиновник.

На питання, хто саме мав інформувати перший про аварію, пан Подолін відповів, що нормативом не визначено конкретно, хто має коментувати таку ситуацію.

"Але на об'єкті, такому як Рівнеазот, повинен бути визначений керівник робіт з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації. Певно він або представник штабу даного підприємства повинен це зробити. Несвоєчасно скомунікувала диспетчерська служба. Є стаття 15 ЗУ Про об'єкти підвищеної небезпеки, а Рівнеазот є саме таким об'єктом. У ній вказано, що суб'єкт господарської діяльності повинен повідомляти центральні органи виконавчої влади, що реалізують державну політику в сферах цивільного захисту охорони праці, пожежної і техногенної безпеки, здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, про всі аварійні ситуації. Ця законодавча норма не була виконана на підприємстві, тому маємо такий резонанс та паніку", - розповів Сергій Подолін.

 

Читайте також