У Рівненській ОДА відбувся семінар щодо безпечного харчування у школах

Про дотримання гігієнічних норм, новий підхід до харчування та рекомендації щодо паспорта харчоблоку – такі теми обговорили на семінарі в Рівненській ОДА. Участь у навчанні взяли фахівці з районних управлінь освіти, а також спеціалісти Держпродспоживслужби.

«Недобросовісний підхід до організації шкільного харчування буде змінюватися. Це позиція як Уряду, так і Рівненської ОДА. Сьогоднішній семінар – це початок великого процесу, який має об’єднати нас для вирішення питання загальноукраїнського масштабу. Тільки за рік понад 600 випадків харчових отруєнь в школах і дитсадках України», - зазначив заступник голови Рівненської ОДА Ігор Тимошенко.

На Рівненщині цьогоріч відсутні випадки харчових отруєнь в навчальних закладах, проте вони були в попередніх роках. Так, за 2016-2018 роки зареєстровано 8 спалахів гострих кишкових інфекцій, під час яких постраждало 90 дітей. Причинами спалахів найчастіше були – порушення санітарно-гігієнічного режиму та технології приготування їжі.

Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області розробили проект Паспорту харчоблоку, який рекомендують для розповсюдження серед шкіл. При заповненні паспорту, кожен керівник закладу побачить ризики щодо санітарно-гігієнічних вимог до харчоблоку та зможе передбачити заходи для їх мінімізації. «Рекомендуємо використання паспорта харчоблоку для усіх закладів освіти, тим самим налагодити постійний та системний контроль за виконанням харчового законодавства», - зазначив начальник ГУ Держпродспоживслужби Володимир Лазарчук.

Про мультипрофільне харчування у Володимирецькому колегіумі розповів директор закладу Анатолій Остапенко. Він поділився позитивним досвідом запровадження двох меню на вибір для учнів: «Ми хочемо, щоб у шкільних їдальнях харчувалися усі діти, а батьки були спокійні за якість і безпечність страв. Зокрема, ми приділили увагу якості води, встановили в харчоблоці фільтр для очистки. Щодо ще однієї інновації – ми повністю виключили готівкові розрахунки за обіди. Працюємо в електронному форматі».

«На Рівненщині 162 тисячі дітей загальної середньої освіти і понад 40 тисяч дошкільнят. Тож ми маємо забезпечити процес харчування на високому рівні для усіх. Головне завдання – працювати системно над покращенням якості організації харчування», - зазначає начальник управління освіти і науки Рівненської ОДА Григорій Таргонський.

Під час навчання учасники розглянули питання щодо зменшення ризиків виникнення випадків гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь у закладах освіти. Присутні обговорили важливість програми НАССР, яка відповідає за забезпечення закупівлі продуктів лише в операторів ринку, що відповідають вимогам харчового законодавства.

«Дотримання гігієнічних вимог має нести першочерговий характер. Важливо дбати про дотримання вимог приготування, температурний рижим, безпечність харчових продуктів, чистоту поверхні, посуду і приміщень», - зазначає заступник начальника управління державного контролю Головного управління Держпродспоживслужби у Рівненській області Анатолій Голубовський.

Пресслужба Рівненської ОДА 

Читайте також