У рівненському навчальному закладі в повітрі виявили небезпечні речовини

Із скаргою на специфічний запах у приміщенні гімнастичної зали НВК “Колегіум”,  м.Рівне, вул.Пересопницька,93 до Центру звернулися батьки учнів, що навчаються у закладі.

 Фахівці Установи підтвердили побоювання батьків щодо забруднення повітря в приміщенні.

У повітрі виявили значні перевищення вмісту формальдегіду та фенолу. Рівні токсичних  речовин у школі перевищували гранично допустимі значення (ГДК)  у декілька   разів (вміст фенолу  перевищував гранично допустиму концентрацію (ГДК)   від 5,3  до 11 разів, формальдегіду -  від  1,3 до 2,4 разів).

 

Випадок із фенолом та формальдегідом у  НВК “Колегіум” – лише один з прикладів проблеми забруднення, яка існує в багатьох навчальних закладах та й не тільки - це стосується великої кількості  житлових, громадських  та адміністративних приміщень.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, рівень забруднення  повітря в приміщенні може перевищувати токсичність повітря на вулиці в 8 – 10 разів.  

 

Ситуація з якістю повітря в  приміщеннях загалом невтішна. Більшість популярних нині новітніх матеріалів на основі деревини (МДФ, ОСБ, фанера,  ДСП, ламінат) сильно насичують повітря як фенолом і формальдегідом, так і не менш шкідливими альдегідами – масляним, валеріановим, капроновим. 

Оскільки навіть дорогі та сертифіковані будматеріали та меблі сьогодні можуть виявитися небезпечними, фактично єдиним способом убезпечити себе від ризиків є  вибір якісних  будівельних та оздоблювальних матеріалів, звернення уваги ще на стадії покупки на якість меблів. Бажано, щоб кромки і краї меблів були закриті. Різкий хімічний запах від ДСП може відчуватися ще в магазині. Зрозуміло, від покупки таких меблів варто відмовитися.

Не слід ставити предмети з ДСП і МДФ поблизу джерел тепла – біля батарей опалення. Перед тим, як заносити в приміщення меблі, ламінат, фанеру та інші оздоблювальні матеріали, дайте їм «вивітритися» в провітрюваному приміщенні. Якщо  є сумніви з приводу якості повітря в приміщенні,  можна провести лабораторні дослідження.

Зважаючи на масову закупівлю одномісних парт для першачків, відповідно до нових вимог, проблема набуває особливої актуальності.

 

Рівненський обласний лабораторний центр

Читайте також