У Рівненському театрі розповіли про карантин, нововведення та відкриття сезону

У Рівному в неділю, 27 вересня, відбудеться прем'єра вистави "Та не однаково мені" у Рівненському музично-драматичному театрі. Саме ця постановка відкриє новий театральний сезон. Керівництво театру зазначає, що всі квитки на прем'єру вже продані і актори та працівники повністю готові до прийому відвідувачів. 

Керівник театру Володимир Петрів розповідає, що цей сезон буде особливо складним, адже коронавірус вносить свої корективи. Мова йде про дозволену норму наповненості залу, масковий режим та захворюваність серед членів колективу театру.

"Розпочнемо ми сезон з вистави «Та не однаково мені». Це прем’єрна вистава, яка відбулася минулого сезону 9-10 березня. Нажаль, 12 березня був оголошений карантин і театр припинив свою роботу. Пів року без роботи – пауза, яку терпіти більше неможливо і ми 27 вересня відкриваємо театральний сезон цією ж постановкою", - зазначає пан Петрів.

Таку дату обрали, тому що якраз усі актори повернулися з відпусток. Ще тиждень колективу виділили на репетиції і підготовку.

За словами керівника, якщо в когось температура піднялась - є острах, що це коронавірус. У такому разі усі контактні особи зобов'язані піти на самоізоляцію. Водночас пан Петрів запевняє, що усі вистави в театрі будуть відбуватися із дотриманням санітарно-епідеміологічних норм.

"Нам дозволено завантаження залу до 50 відсотків, оскільки ми перебуваємо в жовтій зоні. У разі зміни зон ми будемо змінювати кількість місць у залі. Зрозуміло, що коли червона зона, то буде заборонено грати вистави, у помаранчевій зоні кількість місць не повинна перевищувати 200, у жовтій зоні – половина залу. Оскільки у нас 621 місце, то 310 місць ми маємо право продавати. У нас є острах, що люди будуть поки що боятися іти до театру", - пояснює Володимир Петрів.

За його словами, коли люди купуватимуть квитки у касі, то одразу бачитимуть де вільні місця і де можна сісти вдвох або втрьох. У театрі спеціально пошили резинки, які одягаються на крісла і таким чином обмежуть кількість місць. Дистанція буде через ряд.

Володимир Петрів сам є актором і поділився з журналістами, що карантин пережив болісно. 

"Найбільший страх, коли ти прокидаєшся з тим, що суспільство може обійтися без театру. Тобі сниться, що театр порожній і що люди можуть до театру не повернутися. Це найбільший страх, який мене хвилює", - розповів керівник. 

Твердження, що карантин вдарив по театру підтвердила і акторка Оксана Муріна. Вона, як і багато інших акторів, прийшла до театру сьогодні на перший "прогон" майбутньої прем'єри.

"Така довготривала відпустка вибила всіх, адже це було несподівано. Для актора це випробування. Треба бути постійно в формі, грати перед публікою. Актор без роботи – це кошмар для сім’ї, адже ми дуже емоційні, постійно потрібно десь виплескувати свої емоції. Ми дуже чекаємо нового сезону і сподіваємось, що глядач піде до нас", - ділиться акторка драми. 

Про обмеження у наповненості залу жінка відгукується із сумом.

"Звісно, зменшиться кількість глядачів і це не може не засмучувати. Але ми актори і не важливо скільки глядачів в залі, головне, щоб вони були налаштовані на нас. Оця взаємодія актор-глядач обов’язково дасть свої плоди", - додала Оксана Муріна.

Читайте також