У Рівному 30 років тому відбулась перша сесія демократичної міської ради (ФОТО)

Фото - Рівненська міська рада

Завтра, 16 травня, у Рівному буде 30-річний ювілей з моменту зібрання першого сесійного засідання першої демократичної міської ради. Тоді зібралось більше 180 депуталів - половина з яких були представниками національно-демократичних сил.

З цього приводу міський голова Рівного Володимир Хомко поспілкувався із депутатом першої сесії Рівнеради 1990-го року Олегом Ковальчуком. 

«Непомітно підійшла ювілейна дата, яку не може не відзначити міська влада. Мова йде про 30-річчя першої демократичної сесії в місті Рівному. Мені надзвичайно приємно, що поруч зі мною стоїть Олег Ковальчук, який був учасником першої сесії. Уявіть собі, 180 депутатів. Якби мені, міському голові, сказали зараз організувати проведення сесії у такому складі – я не знаю як це зробити. Тут 42 депутати і майже не можливо це зробити. А що таке 180 депутатів. Тим більше, вирішувалось дуже багато політичних питань", - коментує пан Хомко.

Володимир Євгенович учасником першої сесії не був, адже на той час працював у обласному підприємстві і до цього не був дотичний.

Олек Ковальчук розповідає, що організовувати сесію за участі 180 депутатів було не так складно, адже всі вони прийшли на демократичних засадах та кожен мав що сказати і запропонувати.

«Мені дійсно довелося бути головою сесії, тобто проводити ту сесію першу до обрання першого міського голови Ради демократичного скликання. Тоді був обраний Василь Марчук. Сесія проходила не один день, а довгий період. Якщо 16 числа вона почалась, то заступника міського голови обрали аж 21 числа. Тоді вирішувалось багато питань: це і герб міста Рівного, і назва міста, і впровадження української мови, це і відсутність російських шкіл. В перший день було затверджено 176 мандатів", - коментує пан Ковальчук.

 Пан Хомко розповідає, що з тих пір Рівне змінилось у кращий бік.

"Я вам розкажу як мешканець міста Рівного. В центральній частині було 6 шкіл. Лише одна українська. З того часу, як би не було, у нас є демократія. Я можу висловитись, ви можете висловлювати свою думку. Тоді це було обрано. Тому я хочу подякувати всім каденціям, які були, і усім рівнянам, які є виборцями, за небайдужість до нашого міста, за активну позицію, за сповідування принципів демократії.", - сказав мер Рівного.

Читайте також