У Рівному будуть проводити трансплантацію органів: першу операцію планують зробити протягом місяця

Фото - відкриті джерела; Ілюстративне фото

У Центральній міській лікарні Рівного будуть проводити трансплантації органів. Заклад серед 25 лікарень України, які увійшли до пілотного проекту та отримали ліцензії.

Як розповів нашим журналістам начальник управління охорони здоров’я Віктор Іськів, лікарня готова і технічно, і кадрово. Рівненський лікар нині закінчує навчання у столичному Інституті серця і вже протягом місяця планують провести першу операцію. Хоча, її планували ще весною.

«Першу пересадку ми панували зробити ще весною, але ковід вніс свої корективи. Тому зараз протягом місяця готуємось розпочати цю  роботу. Планували розпочати із пересадки серця, але, на жаль, не вдалось через моменти, пов’язані із донором», - каже пан Іськів.

До слова, фахівці у галузі трансплантології є також і в обласній клінічній лікарні, але рівнянам доводиться робити операції із пересадки за кордоном. 

«Люди із трансплантованими органами у Рівному є. Переважно це нирки, одне-два серця. Їх не так багато. По-перше – сама трансплантація у нас важкий і дороговартісний процес. Якщо від нерідного донора, то це лише за кордоном. Тому таких людей не так багато. Попит, звісно, є, тому що якщо брати нирки, то практично всі люди, які є на гемодіалізі (штучна нирка), всі вони потребують пересадки нирки. І при тому - чим раніше її провести, тим більше шансів, що орган приживеться, відповідно, якість життя людини в рази зросте», - додав пан Іськів.

Читайте також