У Рівному група студентів розробила проект, який допоможе вирішити проблему хаотичного паркування

У Рівному в Майстерні міста студенти Національного університету водного господарства та природокористування провели презентацію проекту "єПарковка". Даний проект покликаний вирішити проблему хаотичного паркування у місті та створити цифрову платформу, зручну для рівнян та міської влади.

Команда із 6 студентів під координацією менторів з компанії "Реноме-Смарт" проаналізували міжнародний досвід впроваджнення сервісу паркування, трафік та проблемні зони міста. Таким чином було зібрано інформацію та створено спеціальний цифровий сервіс для регулювання паркувань.

На презентації були присутні представники Муніципальної варти міста, представники ІТ-компаній та інші учасники ІТ-кластеру.

Відомо, що студенти розробляли даний проект майже пів року. 

"Ми пропонуємо місту систему паркуванння як для відкритих, так і для закритих парковок. Ця система допоможе містянам зручно паркуватися. Таким чином зникне проблема хаотичного паркування, коли хтось поставить своє авто на пів дороги, а іншим немає місця. Також мешканці отримують сервіс у вигляді мобільного додатку, оскільки в нас відбувається цифровізація всього міста. Для Рівного - це наповнення міського бюджету, в першу чергу. Для власників закритих парковок - це прибуткова система. Вона швидко окупається і є доступною в реалізації", - зазначає одна із розробниць проекту, студентка НУВГП Софія Кірей.

За словами студентів, наразі готова до реалізації бізнес-модель закритих парковок, яку можуть взяти на озброєння приватні особи, або ж місто. Таку парковку, наприклад, можна обладнати на території біля ТРЦ "Злата Плаза".

Згідно розрахунків розробників, місто наразі втрачає на одному кілометрі на вулиці Соборній близько 3 мільйонів гривень щороку. У випадку реалізації "єПарковки" та після видатків на обладнання паркомісць, до бюджету Рівного будуть надходити стабільні прибутки.

"Команда молодих амбітних людей півроку працювала над тим, щоб створити цифрове рішення, яке дозволить зробити наше місто кращим. Ми разом з студентами пройшли довгий шлях від ідеї до прототипу рішення. Багато часу присвятили дослідженням шляху споживача, розробляли Бізнес-модель, відпрацьовували економічну структуру та вчилися пітчингу. Я вірю що у них все вийде, адже перш за все вони горять ідеєю. І невдовзі наше місто стане ще більш комфортним та діджиталізованим", - менторка навчальної програми RenomeLab Олена Білик.

За представленим проектом, на парковках водіїв зустрічатимуть попереджувальні знаки та розумні камери, які фіксуватимуть факт зупинки авто та номерні знаки. Також на місцях працюватимуть паркувальники, які контролюватимуть оплати водіями. 

Автомобілістам Рівного будуть надавати 15 хвилин безкоштовного паркування. Після того, як цей час вийде, розпочинатиметься платний період паркування, який можна буде оплатити у паркоматах або за допомогою додатку.

Наразі студенти університету очікують на фідбек від міста, щоб удосконалити проект та адаптувати його до рівненських умов. 

До слова, додаток команда також розробила - наразі він знаходиться на стадії допрацювання.

Читайте також