У Рівному хочуть спростити проїзд у громадському транспорті: місто в пошуках системи Е-квитка

Сьогодні в Рівному представники компанії «SymbolTransport» презентували проєкт безготівкової оплати проїзду в громадському транспорті. Вони впровадили свою систему в 16-ти містах України та світу. Це Чернігів. Вінниця, Івано-Франківськ, Кишинів, Кокшетау, Фергана та інші. 

Керівник компанії «SymbolTransport» Олег Терлецький розповів про досвід впровадження безготівкових розрахунків і карток містянина в інших обласних центрах. Також презентував валідатори та мобільний додаток, які можуть бути застосовані у нашому місті.

Це вже не перша компанія, яка презентує безготівкову систему оплати проїзду для Рівного. Голова профільної транспортної комісії, депутатка міськради від «Рівне Разом» Катерина Марчук розповіла, що нині розглядають різні варіанти, тому й надалі запрошуватимуть інші компанії, аби обрати для міста оптимальний варіант.

«Це вже не перша компанія, яка презентувала свій проєкт і ми тільки вивчаємо дане питання, тому що впровадження даного електронного квитка у нашому місті є надзвичайно важливим питанням і до цього потрібно підходити ґрунтовно. У сьогоднішніх гостей є досвід роботи з багатьма містами, з яких ми можемо брати приклад – з чим вони зіштовхувались, які проблеми були. Попередня компанія, до прикладу, просто пропонувала купити в них техніку. Сьогоднішня презентація – про те, що інвестори готові інвестувати кошти, поставити нам валідатори, повністю зробити технічне забезпечення. Тож, в принципі, ми з міста своїх кошті витрачати не будемо, але на постійній основі компанія-інвестор матиме прибутки. Це питання будемо вивчати», - розповіла Катерина Марчук

За її словами, аби впровадження безготівкового розрахунку було ефективним і якісним, перейматимуть досвід інших міст, таких як Чернігів, Кривий Ріг, Вінниця, Тернопіль.

Начальник міського управління транспорту Іван Фурлет додав, що нині активно працюють над вдосконаленням транспортної мережі міста. До цього підійшли масштабно, розпочавши з вивчення проблем, з які турбують рівнян, коли вони користуються системою громадського транспорту. 

«Електронний квиток – інструмент зміни транспортної мережі. Зараз ми будемо проводити дослідження, аби розуміти, яка нині в Рівному транспортна мережа, ми зрозуміємо, який рухомий склад, його розподіл, пасажиропотік тощо. На основі цих даних буде формуватись технічне завдання, яке буде враховувати наші вимоги. Це зараз в процесі розробки. Не можу сказати, що котрась система краща, поки не фіналізоване наше технічне завдання. Працювати нам є над чим», - пояснив Іван Фурлет.

Іван Фурлет

Читайте також