У Рівному "ловили" водіїв, які не пропускають швидку допомогу (ФОТО)

Сьогодні, 18 червня, у місті Рівному відбулася операція патрульної поліції "Маячок", яка мала на меті виявити та притягти до відповідальності водіїв, що не надають перевагу у русі машині швидкої допомоги.

Заступник командира роти №4 старший лейтенант поліції Юрій Лисько розповідає, що виїжджає в такий рейд не вперше. Такі операції проводяться регулярно.

«На даний момент було звернення від станції медицини екстреної медичної допомоги про те, що у місті Рівному у зв’язку з насиченням дорожнього трафіку дуже складна ситуація з тим, що автомобілі не пропускають машину швидкої медичної допомоги, яка їде із спеціальними світловими та звуковими сигналами», - розповів патрульний.

За його словами, якщо водій авто не пропустив швидку допомогу, то патрульні зупиняють це авто і проводиться розгляд справи.

«Притягаємо до адміністративної відповідальності за ч.3 ст.122 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Дана стаття передбачає стягнення у вигляді штрафу у розмірі 510 гривень. Такі ситуації відбуваються кожного дня, швидкі їздять, патрульна поліція, пожежна служба. По мірі можливості реагуємо на дані правопорушення і притягуємо водіїв до відповідальності», - додав старший лейтенант.

Операції проходять у такому складі: два автомобілі патрульної поліції по два поліцейських у кожному. Попереду їде швидка допомога. Інколи ще їде пожежна машина. Патрульні фіксують правопорушення на відео реєстратор.

Водій машини швидкої допомоги Завадський Павло Нікіфорович розповів журналістам, що здебільшого водії пропускають швидку. За його словами, у місті ситуація краща, ніж за його межами.

«Найскладніший рух у центрі, вулиця Соборна, ринок, Пивзавод. До приймального відділення, особливо у обласній лікарня, майже неможливо просунутись. Там не те що пацієнта ви грузити, навіть під’їхати не є можливим», - ділиться водій.

Інженер з безпеки руху  центру екстреної медичної допомоги Примак Віктор Петрович розповідає, що на таку операцію виїжджає вперше. Розповідає, що ситуації не надання переваги у русі трапляються постійно. Є ділянки, де проїзд швидкої завжди ускладнений.

«Є постійна проблема виїзду з вулиці Котляревського на вулицю Тополеву. Автомобілі під’їжджаючи до офісного центру на перехресті залишають машини. Це створює неможливість проїзду швидкої. Також постійна проблема на під’їзді до приймальних відділень – це центральна міська лікарня і обласна лікарня. Люди залишають свої авто на дорозі або біля приймального відділення і йдуть по своїх справах. Це проблема, з якою ми боремося і з допомогою ЗМІ. Я думаю надалі ці проблему будуть усунені. В районах ситуація простіша, адже менше транспорту. Хоча, рухаючись у бік Костополя та Сарн по трасі є проблема не надання переваги у русі машині швидкої. Я думаю, що ми будемо проводити операцію «Маячок» частіше. Навіть для профілактики таких порушень», - зазначив пан Примак.

Операція тривала з 10 години ранку. До 12.30 год патрульні склали три постанови про правопорушення, зокрема – не надання переваги у русі машині швидкої допомоги.

Перший випадок порушення був зафіксований на перехресті вулиць Київська – Данила Галицького - Костромська.

Водій автомобіля «Volkswagen» не пропустив швидку допомогу. Однин із патрульних автомобілів дав сигнал автомобілю зупинитися.

Правоохоронець представився, та пояснив водієві за що його зупинили. Керманич свою провину не визнавав і зазначав, що звукові сигнали чув, але самого автомобіля швидкої не бачив, адже у цей момент повертав і дивився не туди.

На мікрорайоні Ювілейний на вулиці Макарова інший патруль також зупинив чоловіка, який не надав переваги у русі швидкій.

За словами правоохоронців, водій їхав на джипі і розмовляв по телефону. Свою провину керманич не визнав. Після складання постанови, водій отримав штраф, який він повинен сплатити у термін 15 днів з моменту інциденту.

На вулиці В’ячеслава Чорновола близько 11.30 год патрульні зупинили ще одного порушника правил дорожнього руху.

Водій автомобіля марки Volkswagen Passat на перехресті не надав переваги у русі швидкій допомозі. При з’ясування обставин справи керманич свою провину категорично заперечував і заявив, що патрульні зупинили його неправомірно.

Після довгих роз’яснень та перегляду відео на відеореєстраторі, водієві виписали штраф, який він планує оскаржити у суді.

Патрульні зазначають, що такі операції ефективні та проводяться із періодичністю в один-два місяці. До слова, при повторному не наданні переваги у русі, водій отримує штраф у тому ж розмірі, що і першого разу – 510 гривень.

Читайте також