У Рівному може з’явитись «сухий» фонтан: як це виглядає у інших містах та у скільки обійшлось

Днями міський голова Рівного Олександр Третяк заявив, що великий фонтан на алеї Чайки на кінопалацом планують демонтувати. Натомість на його місці облаштують пішохідну зону та так званий сухий фонтан. А взимку тут можна було би встановлювати головну ялинку міста. 

Сухі фонтани все частіше зустрічаються в міських громадських місцях, наповнюючи їх привабливістю і веселощами. Вони гармонійно додають життя і динаміку в статичні архітектурні форми міст і парків.

Журналісти «Рівне Медіа» вирішили проаналізувати, як виглядають сухі фонтани в інших українських містах і у скільки вони обійшлись.

Львів

У Львові сухий фонтан облаштували на площі перед Оперним театром. Обійшлось його облаштування у близько 1,5 млн гривень. Зробили це коштом мецената. Вся площа оформлена у вигляді скрипки, гриф якої примикає до Оперного театру. Струни виконані азбукою Морзе з RGB LED підсвічуванням і читаються як «Місце можливостей. Відкритий для світу. Львів – місто кохання. Місто вільних людей».

Міні-метеостанція, розроблена інженерами, регулює напір і висоту струменя фонтану залежно від погоди і сили вітру. Синхронізація фонтану з Оперним театром дозволяє насолодитися виставою не тільки всередині театру, а й ззовні. Сам фонтан - частина сценічної опери завдяки тому, що струмені води з форсунок паралельно «грають» як еквалайзери.

Харків

Це найбільший в Україні круглий «сухий фонтан». Його діаметр становить 36 метрів, він складається з семи кіл і 150 форсунок, які пускають струмені води. За інформацією Харківського антикорупційного центру, загалом «сухий» фонтан у Харкові коштував міському бюджету майже 17 мільйонів гривень. Таку ціну заплатили за обладнання фонтану, монтаж обладнання та приміщення для керування фонтану.

"Сухі" фонтани обладнані спеціальною решіткою, з-під якої б'ють струмені води. Сама ніша басейну з водою захована під поверхню.

Луцьк

На Театральній площі у Луцьку новий світломузичний фонтан сухого типу урочисто відкривали восени минулого року. Світло змінює кольори та висоту струменів до двох з половиною метрів, а разом із тим має музичний супровід із 3D-шоу. Кошторис будівництва фонтану сягає 12,5 млн грн.

Читайте також