У Рівному написали дитячу книжку про міські дерева

У межах еко-культурного проєкту «Місто шумить інакше», який реалізується у місті Рівне за фінансової підтримки Українського культурного фонду, було створено книжку для дітей та їхніх батьків на екотематику. Авторками текстів є співзасновниці громадської ініціативи «Сад історій»: Ольга Корсюк та Інна Мулявка. Ілюстрації до книги створювала 14-літня рівнянка - Ксенія Кузьмінець. Це її дебютна робота.

Дитяча книжка «Місто шумить інакше» — це цикл повчальних історій про життя міських дерев та вплив людини на них, про дружбу мешканців міста з природою, про світ біорізноманіття та його суперсили, про добрих героїв та шкідників. 

ГО «Агенція сталого розвитку міста» поспілкувалася з дівчатами про процес створення книжки та їх враження.
 

— Хто головні герої в книзі та про які суперсили йде мова?

Ольга Корсюк: Нам хотілося, щоб діти та навіть дорослі впізнавали в історіях із книги себе. Тому героями насамперед є просто люди, просто діти Марко і Надійка та їх оточення — батьки, сусіди, комунальне підприємство і тому подібне. Але головною особою, яка поселила у дітях зерно пізнання — є дух природи. Він з‘являється на самому початку історії у втіленні стильного хлопця, який ставить незручні запитання і розповідає різні історії. Ми назвали його Дерев‘яном та вирішили не зображати ніяк. Залишили читачам місце для фантазування.

Але червоною ниткою через всю історію проходить геройськість дерева. Саме воно володіє суперсилами та захищає місто від екологічного апокаліпсису. Суперсили — це всі ті властивості, які притаманні міському дереву і які воно використовує чи продукує у своїй життєдіяльності. До прикладу — кисень, температура, поглинання води та шуму.

— Чим корисною буде книжка для дітей та батьків?
 

Інна Мулявка: З одного боку, книжка має просвітницьку ціль — нею ми відповідаємо на питання, які часто отримуємо: що робити, якщо бачиш небезпечну гілку чи зрізання дерева у дворі? Як виявити, що дерево хворе? Чи потрібно білити дерева? У чому шкода спалювання листя та які цьому альтернативи? 

З іншого, ділимося нашими цінностями — здорове, безпечне, красиве місто та щасливі його жителі неможливі без якісного, добре спланованого та доглянутого озеленення. Дерева, кущі, трав’янисті рослини — це не про декор вулиць, перешкоди для вивісок на фасадах чи потенційне паркомісце. Це частина живої природи, біорізноманіття, домівки для птахів, плазунів, комах, лишайників. Було б чудово, якби прочитання книжки надихнуло дітей та батьків на спільне дослідження міського простору та зелені навколо.

— Твоя улюблена історія з книжки, яку ти проілюструвала та чому?
 

Ксеня Кузьмінець: Частина про птахів. Історія розповідає про різні види птахів які живуть у моєму місті. Мені цікаво було дізнатися, що у Рівному взагалі немає ворон. Чорні птахи, що ми бачимо найчастіше — це граки, трішки сіріші —  галки. Саме тому я намалювала граків. Взагалі люблю спостерігати за птахами у своєму дворі та на Городищі Оствиця. Вони всі такі різні, такі цікаві та барвисті. А ще вони мають важливе значення для життя міста.

— Що надихало під час написання книжки?
 

Ольга Корсюк: Надихало те, що очевидне — не очевидне. І попри те, що дерева існують значно давніше, ніж люди, про них ми майже нічого не знаємо. На відміну від технологій, які так швидко розвиваються, і які ми так ретельно відстежуємо — сталі базові цінності стали невидимими та неважливими. Ми засмучуємося, коли ламається гаджет і не відчуваємо жалю, коли ламається дерево. Це все, насправді надихає на боротьбу із невіглаством. А ще є бажання створити те місто, у якому хочеться жити.

Також дуже надихала підтримка усіх учасників та учасниць проєкту, рідних та тих, для кого тема є важливою, особливо, якщо вони ще й мають малих дітей.

Чи допомагали у написанні книжки?

Інна Мулявка: Процес створення цієї книги об’єднав зусилля багатьох людей, окрім авторок та ілюстраторки, це ще коректорка, верстальник, видавці, уся команда проєкту «Місто шумить інакше».
Нам було важливо, щоб все, про що ми пишемо, було правдивим. За консультаціями ми зверталися до орнітолога Влада Гедзюка, керівниць Екологічного центру при Рівненському міському палаці дітей та молоді Ірини Куроченко та Варвари Рискової, краєзнавця Миколи Бендюка. Звісно, серед перших читачів книжки були діти! Саме на їхній інтерес і сприйняття орієнтувалися, коли писали «Місто шумить інакше». Вікторія Власюк - ще одна людина, яка дуже доклалася до того, щоб книжка вийшла максимально цікавою, гарною та вчасно!). Вдячна усім залученим за роботу, відгуки та енергію, вкладену у цю книжку!

Книжка «Місто шумить інакше»  містить інтерактивні завдання для дітей та їхніх батьків від Екологічного центру Рівненського міського Палацу дітей та молоді: екскурсійний маршрут віковими деревами та квест, чек-лист як визначити вік дерева та його стан здоров’я, ігри для відпочинку у міському парку.

Як отримати книжку?
 

  • Електронна версія: https://bit.ly/3fI0IyX

  • Переглянути презентацію книжки та театралізоване читання її від команди проєкту: https://bit.ly/34f6Byb.

  • Отримати безкоштовно друкований примірник - написати на сторінку «Місто шумить інакше». Тираж обмежений. 

Видання підготовлено за підтримки Український культурний фонд

Читайте також