У Рівному невдовзі можуть зникнути усі сигаретні кіоски

16 листопада Україна відзначає Міжнародний день відмови від куріння. У цей день традиційно звертають увагу громадськості та влади на необхідність зниження поширеності куріння та профілактику захворювань, спричинених цією залежністю.

Нині Україна успішно бореться з тютюновою епідемією, на що вказують останні дослідження: згідно з Глобальним опитуванням дорослих щодо вживання тютюну (GATS), за останні 7 років поширеність куріння скоротилася майже на 5% (з 25,0% до 20,1%). Такі результати показали позитивну динаміку за багатьма показниками. Так, не лише знизився відсоток поширеності тютюнокуріння серед населення, а й суттєво зменшилася кількість тих, хто зазнав шкоди сигаретного диму вдома, на роботі й в громадських місцях, істотно зросла вартість тютюнових виробів та підвищилась обізнаність суспільства про шкідливість куріння.

Усі ці позитивні зміни відбулися завдяки прийнятим антитютюновим заходам. Досить ефективними були такі нововведення, як заборона будь-якої реклами тютюнових виробів, запровадження попереджень про небезпеку куріння на пачках сигарет, заборона куріння в громадських місцях, підвищення податків на тютюн, зростання цін на сигарети, а також проведення агітаційних акцій та запуск професійного сервісу з надання допомоги у припиненні куріння.

Проте, незважаючи на всі ці зміни, куріння все ж є значною проблемою в Україні: від хвороб, спричинених курінням, щодня помирає понад 230 українців. Звичайно, усі ці смерті можна попередити, якщо продовжувати зменшувати привабливість і доступність тютюнових виробів на державному рівні, а також допомагати курцям долати нікотинову залежність. Значний вплив на зменшення поширеності куріння має законодавче обмеження діяльності тютюнової галузі. Наразі у Верховній Раді України зареєстровано два важливих законопроекти – №2820 та №4030а, які відповідають Рамковій конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну та її Керівним принципам, а також євроінтеграційним прагненням України у сфері збереження громадського здоров’я.

Законопроект №2820 є частиною євроінтеграційного пакету законопроектів, так як він повністю ґрунтується на основних положеннях нової європейської Директиви 2014/40/ЄС, що почала діяти практично у всіх державах-членах ЄС з 2016 року. Так, законопроект №2820 забороняє продаж ароматизованих сигарет, збільшує площу картинок про шкоду куріння до 65% від поверхні пачки сигарет з обох боків. Також документом будуть врегульовані електронні сигарети: їх забороняють рекламувати та продавати дітям, встановлюються чіткі вимоги до вмісту та маркування. Важливим фактом є те, що відповідно до законопроекту №2820 тютюнову індустрію зобов’язують звітувати про склад тютюнових виробів та про їхній вплив на здоров’я людини.

Інший не менш прогресивний законопроект №4030а врегулює прогалини, що нині існують в антитютюновому законодавстві. Згідно з цим законопроектом, забороняється видиме розміщення сигарет у вітринах магазинів, адже точки продажу з усіма кольоровими написами та підсвітками перетворилися на рекламні майданчики сигарет. Також передбачається збільшення кількості вільних від тютюнового диму громадських місць: буде заборонено курити в гуртожитках, на вокзалах та в усіх підприємствах. А Держпродспоживслужба отримає повноваження контролювати виконання антитютюнового законодавства.

Вищезазначені законопроекти рекомендовані профільним комітетом Верховної Ради України з питань охорони здоров’я до першого читання, але за три роки так і не виносилися в сесійну залу на голосування.

Нагадаємо, що раніше портал "РівнеМедіа" писав про те, що невдовзі знову зросте ціна на тютюнові вироби.

Додаткова інформація:

На сьогодні в Україні діє професійний сервіс для допомоги у припиненні куріння. Сервіс складається з «гарячої» телефонної лінії (0-800-50-55-60), яка є безкоштовною для дзвінків зі стаціонарних та мобільних телефонів з території України, а також з професійного веб-сайту (www.stopsmoking.org.ua), де розміщено корисну інформацію на тему відмови від куріння.

 

Читайте також