У Рівному обговорили міжмуніципальне співробітництво

Дводенний захід на тему: «Джерела міжмуніципального співробітництва в Україні: успішні практики та можливості» організував Рівненський Центр розвитку місцевого самоврядування.

Перший день був навчальний. 12 липня експерт з ММС Надія Костіна в приміщенні ЦРМС провела семінар для представників ОТГ та громад, що лиш перебувають на шляху обєднання. Також участь в навчанні взяли працівники обласної ради та облдержадміністрації. 

Експерт розповідала про нормативно-правове забезпечення ММС в Україні, основні етапи підготовки до запуску проекту міжмуніципального співробітництва та досвід Полтавщини в цій сфері.  

Міжмуніципальне співробітництво (ММС) як нова форма політики місцевого і регіонального розвитку останнім часом набуває все більшого поширення в європейських країнах, зокрема й в Україні.  Її суть полягає в тому, що органи місцевого самоврядування на договірній основі об’єднують свої ресурси та зусилля для вирішення спільних проблем.
Кінцева мета такого співробітництва – підвищення якості життя громад. 

Багато громад є занадто малими за розмірами, щоб викликати зацікавленість з боку приватних інвесторів. У зв’язку із цим ММС є ефективним інструментом для покращення якості послуг, що надаються громадянам. Загалом громади об’єднуються заради досягнення  спільної мети.

На семінарі також активно обговорювались питання де брати додаткові кошти для міжмуніципального співробітництва та якою має бути роль обласних органів влади  для популяризації ММС.

Захід проведено за підтримки Програми ULEAD з Європою / ULEAD with Europe

Рівненський Центр розвитку місцевого самоврядування

Читайте також