У Рівному обговорили, як покращити техосвіту в області

Кадрового голоду немає для тих, хто сплачує конкурентну зарплату: дослідження ринку праці Рівненської області

У рамках проекту «Допомога в управлінні професійно-технічної освіти на основі доказів» 9 та 10 січня було проведено семінари для Регіональної ради та директорів і заступників з навчально-виробничої роботи ПТО Рівненської області.

Нагадаємо, що проект передбачає вироблення механізмів покращення співпраці системи професійно-технічної освіти з роботодавцями, досліджує потреби регіонального ринку праці та готує рекомендації для МОН і Мінсоцполітики України. Впроваджується проект у рамках програми «U-LEAD з Європою» за кошти Німецького товариства міжнародного співробітництва. Модератор –  президент ГО «Волинський ресурсний центр» Василь Кашевський.

«Попередні дослідження ринку праці Рівненської області» чітко визначили структуру професійних даних для потреб економіки, основні напрямки, зміни, кадровий дефіцит, перспективні потреби та інше. Шляхом опитування роботодавців, а їх було понад 800, випускників, експертних фокус-груп ми зробили колосальне дослідження, яке допоможе управлінцям професійно-технічної освіти Рівненщини побачити реальну картину галузі», – зауважив Василь Кашевський.

У межах зустрічі фахівці Регіональної ради обговорили ключові напрями реформування профосвіти: багатоканальне фінансування закладів, модернізацію освітнього середовища, підвищення престижності професійно-технічної освіти тощо. Також вони зазначили, що новий Закон розмежує сфери відповідальності центральної та місцевої влади та врегулює можливості партнерства бізнесу та професійно-технічних навчальних закладів (ПТНЗ).

«У підготовці учнів треба враховувати інтереси потенційних замовників кадрів - роботодавців. Ми передбачаємо у такій співпраці переваги не тільки для бізнесу, а й для освіти. Крім того, приймати рішення про ліцензування професії, підготовку кадрів ми повинні тільки на доказовій основі. Відвертий діалог з роботодавцями – єдиний шлях освітньої реформи», – резюмував обласний очільник освіти Григорій Таргонський.

Обговорили також профорієнтаційну роботу, складності найму, тенденціїрозвитку та кадровий потенціал. Мова цифр показала, що 40% ринку займають робітничі професії і плинність кадрів залежить від стабільності підприємства. Дефіцитними залишаються професії інженерів, технічних робітників і найпростіші професії. Підприємства, які сплачують конкурентну зарплату кадрового голоду не знають.

У підсумку, було визначено 4 основні тенденції на ринку праці Рівненськоїобласті: кількість місць все таки скорочується, але скорочення вже дещо уповільнене. Збільшується попит професій у сфері послуг, а кадровий дефіцит призводить до підвищення заробітної плати.

Повідомляє прес-служба управління освіти і науки Рівненської ОДА

Читайте також