У Рівному обговорили зміни до підготовки та проведення виборів

Трохи більше 1000 правок до проекту Виборчого кодексу України розглянула відповідна робоча група станом на початок липня. А загалом їх було подано рекордну кількість – більше 4400. Про це розповіли під час регіонального публічного обговорення проекту Виборчого кодексу, яке відбулося 13 липня в Рівному.

Однією з тем, про які йшлося під час заходу, було фінансове та матеріально-технічне забезпечення підготовки та проведення виборів.

Заступник голови Рівненської обласної виборчої комісії Василь Курилас наголосив на складній і тривалій процедурі перерахування субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам для проведення виборів. І навів приклад проведення перших виборів в об’єднаних територіальних громадах.

«Згідно з постановою Кабінету Міністрів України для передачі субвенції і її розподілу мають прийняти рішення постійна комісія з питань бюджету обласної ради та облдержадміністрація, – сказав Василь Курилас. – Далі така ж комісія районної ради та райдержадміністрація. І тільки після цього кошти надходять у тервиборчком. В окремих випадках ТВК отримує кошти перед днем виборів або навіть і після. Виборчий кодекс повинен спростити механізм цей фінансування. Крім цього, в технологічному процесі проведення виборів задіяні районні виборчі комісії, які формують ТВК і ДВК. Але фінансування для них не передбачено. Тому відсутня мотивація в членів районних комісій працювати. А має бути навпаки – стимулювання з боку держави зі зменшенням фінансової залежності членів виборчих комісій від політичних партій».

«На сьогодні в парламенті є багато і противників, і прихильників прийняття цього документу, – розповів народний депутат України, голова підкомітету Верховної Ради з питань виборів та референдумів Олександр Черненко. – Однак мені не подобається, що дискусія концентрується переважно на виборчій системі і з фахового русла переходить у політичну площину, зводиться до гасел. За цією поверхневістю втрачається суть. Як один із авторів документу, я хотів би, щоб він був якісним, аби напрацювання, які є, не пропали задарма. Нам важливо почути думку людей, які займатимуться організацією і проведенням виборів, щоб документ, над яким працюємо, зрештою, був реалістичним щодо виконання».

Нагадаємо, що 7 листопада 2017 року Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект Виборчого кодексу № 3112-1. Він, зокрема, передбачає запровадження пропорційної виборчої системи з відкритими партійними списками на парламентських виборах, а також зміну виборчої системи на місцевих виборах.

«Наразі ми проводимо регіональні обговорення основних процедур, підходів та спірних питань, закладених у проекті Виборчого кодексу, – пояснив керівник проектів Венеціанської комісії Офісу Ради Європи в Україні Сергій Ткаченко. – Висновки та рекомендації за результатами цих обговорень будуть передані до Комітету з питань правової політики та правосуддя Верховної Ради України для подальшого розгляду при підготовці проекту Кодексу до другого читання».

Круглий стіл «Регіональні публічні обговорення проекту Виборчого кодексу України. Фінансове та матеріально-технічне забезпечення підготовки та проведення виборів» відбувся в рамках серії регіональних заходів Офісу Ради Європи в Україні (Венеціанська комісія) у співпраці з Рівненською обласною громадською організацією «Комітет виборці України».

Учасниками заходу були представники органів місцевого самоврядування, політичних партій, громадських організацій, члени виборчих комісій.

Інформаційний відділ РОГО КВУ

 

Читайте також