У Рівному обговорити проблему боротьби з туберкульозом (ФОТО)

фото - Фейсбук

23 березня 2018 р. у Рівному відбувся круглий стіл присвячений Всесвітньому та Всеукраїнському дню боротьби з туберкульозом. Повідомляє Рівненський обласний лабораторний центр.

«Квітни, а не хворій» саме під таким гаслом для представників ЗМІ та зацікавлених осіб, спеціалісти і лікарі лікувально профілактичних міських та обласних закладів міста Рівного, Рівненського обласного лабораторного центру, благодійні («Мережа 100 відсотків життя Рівне») та громадські організації розповідали про покращення епідситуації з туберкульоз у Рівненській області на 15%.

Наразі Рівненська область знаходиться на 6-му місці по Україні за розподілом областей у напрямку зростання показника захворюваності на активний туберкульоз та на 2-му місці у напрямку зростання показника серед дитячої захворюваності на туберкульоз.

Найбільшу і без перебільшення глобальну загрозу становить туберкульоз із множинною лікарською стійкістю. У Рівненській області майже кожен 9-й з вперше виявленим бацилярним туберкульозом має мультирезистентну форму туберкульозу, а кожен 10-й хворий з туберкульозом має супутню ВІЛ-інфекцію.

Туберкульоз – особливо небезпечне, тяжке інфекційне захворювання, яке без лікування загрожує смертю. Воно передається повітряно-крапельним шляхом. Головною ознакою є кашель, який більше 2-3 тижнів непокоїть людину. Іншими поширеними скаргами є: підвищена температура тіла, зменшення ваги, слабкість, пітливість уночі.

Туберкульоз виліковний при умові проходження своєчасного обстеження та в повній мірі здійснено лікування, яке в нашій країні є безкоштовним.

Протягом останніх років знижується смертність від туберкульозу, а саме це маркер сприятливого прогнозу щодо епідеміологічного стану туберкульозу. Щорічно по Рівненській області від туберкульозу помирає 60-100 осіб більшість з яких працездатного віку. Щомісяця помирає близько 5-8 осіб. Не варто забувати, що туберкульоз може вражати людей будь-якого соціального та економічного статусу.

Основним джерелом зараження людини туберкульозом є хворі туберкульозом з відкритою формою, тобто ті хворі, що виділяють бацили Коха у зовнішнє середовище.

Щоб не захворіти на туберкульоз слід повноцінно харчуватися, не мати шкідливих звичок (вживання алкоголю, тютюну та наркотичних речовин), уникати стресових ситуацій, вести здоровий спосіб життя та своєчасно проходити медичні огляди. Для дітей важливо проводити вакцинацію та ревакцинацію в 7 років вакциною БЦЖ, а також щорічно діагностичну пробу Манту (туберкулінодіагностику). Цим ви збережете здоров’я своє і своїх дітей.

Читайте також