У Рівному органний зал хочуть врятувати від руйнації

Справжньою перлиною міста та області може стати зал камерної та органної музики Рівненської філармонії, проте нині він потребує реставрації. Про це повідомляє прес-служба Рівненської облради. 

Востаннє реконструкція фасаду тут проводилась ще 35 років тому. Відтоді в історичній будівлі знаходиться органна зала. Саму ж споруду звели наприкінці XIX ст. Там раніше діяв костел св. Антонія, У радянські часи в приміщенні відкрили кінотеатр, а згодом - і органний зал. 

- Унікальність цієї будівлі ще й в тому, що свого часу у її цокольній частині були поховані польські шляхтичі Любомирські. За радянських часів крипти  поховання перенесли на Дубенське кладовище. Та, мабуть, філармонія тут діє недарма, адже князь Казимир з династії Любомирських був композитором, - розповідає директорка обласної філармонії Елеонора Стеценко.

Приміщення потребує реставрації як ззовні, так і всередині. Уже помітно як зі стін опадає плитка, руйнується фундамент, а приміщення вражене грибком, у санвузлах після дощу протікає каналізація. За словами очільниці філармонії, відвідувачі скаржаться на запах грибка, відсутність кондиціювання. 

У залі - чимало унікальних та неповторних куточків. Це, приміром, вітражі, яких немає в жодній будівлі Рівного. вони - тонкі, тож починають тріскатися. 

Нині ж будівельні роботи намагаються проводити власними силами, зокрема обробили частину приміщення на цокольному поверсі протигрибковим засобом, де незабаром мають відкрити резиденцію св. Миколая. 

Як розповів голова Рівненської облради Сергій Кондрачук, найближчим часом проведуть обстеження будівлі, аби зрозуміти, в якому вона стані. Після цього приступлять до проектних робіт. 

 

Читайте також