У Рівному під ОДА мітингували архітектори (ФОТО)

У Рівному під стінами Рівненської ОДА зібрався мітинг архітекторів. Протест викликаний прийняттям законопроекту № 5655. 

За словами мітингарів, проект закону створює ряд ризиків, при яких руйнується система містобудування. А повноваження на місцях забираються до центральних органів влади. 

- У цьому законі ігноруються всі наші права, власне, вони вилучаються як такі. Тобто після прийняття цього закону архітектор має право лише спроектувати проект, а далі права та повноваження передаються забудовнику, він має право робити зі своїм об'єктом що завгодно. Можемо уявити, що далі буде із нашими містами, коли без архітекторів будуть прийматися ті чи інші рішення. Крім того Мінрегіон забирає собі більше повноважень, забираючи іх від місцевих органів самоврядування. Хочуть забрати і навчання архітекторів та видачу їм кваліфікаційних сертифікатів, - каже архітектор Микола Шолудько. - Зауважу, що ми - не проти реформування галузі, але не в такому вигляді, як цей закон. Ми впевнені, що він приймається на користь великих олігархічних корпорацій. 

Мітигарі передали резолюцію обласній державній адміністрації, також направили звернення і в міську раду, а вже депутати будуть приймати звернення до Верховної Ради. 

Ті норми, які є в проекті закону № 5655, мають певні ризики про те, що великі будівництва можуть бути не контрольовані владою. Ми отримали звернення. Зі свого боку гарантуємо, що на рівні обласної адміністрації внесемо певні пропозиції та сконтактуємо із народними депутатами, - сказав перший заступник голови Рівненської ОДА Сергій Подолін. 

Головні вимоги архітекторів - відкладення законопроекту на доопрацювання із врахуванням поданих ними правок.

В органів місцевого самоврядування значно звужються функції контролю за тим, що буде відбуватися в будівництві. Навіть штрафи, які будуть сплачуватися, будуть йти не в органи місцевого самоврядування, а до державного бюджету. В архітекторів, як в авторів, повністю нівелюється авторське право. Вноситься багато правок, зокрема одна із найбільш кричущих - це те, що із закону "Про архітектурну діяльність" забирається поняття "архітектор", - переконує головний архітектор Рівного Дмитро Котляров. 

 

Читайте також