У Рівному показали історичне кіно про місцеве гетто (ФОТО+ВІДЕО)

Днями у Рівному відбулася презентація документальної анімації «Приречені: історія рівненського гетто». Анімація відтворює восьмимісячну історію поневірянь понад 5 тисяч рівненських євреїв, «замкнених» у гетто під час Другої світової війни (1941–1942 рр.).

Після листопадового розстрілу рівненських євреїв в урочищі «Сосонки» (6–7 листопада 1941 року нацисти вбили близько 17 тисяч 500 євреїв) у грудні 1941 року на території Рівного було створено гетто. Потрапили туди близько 5 тисяч євреїв, які отримали ремісничі посвідки. Окупаційний режим відвів для них нелегку долю 8-місячної каторжної роботи на Рейх.

Перебуваючи на невеличкій території вздовж колій у районі залізничного вокзалу, ці євреї постійно страждали від недоїдання та важкої праці. Ціна за уникнення вбивства у Сосонках виявилася надзвичайно високою. Проте уникнути смерті їм не вдалося. Вже 13-го липня 1942 року нацистська влада здійснила акцію ліквідації рівненського гетто. Понад 5 тисяч його мешканців відвезли у напрямку Костополя та розстріляли.

Короткометражний фільм «Приречені» у науково-популярному стилі з поєднанням документального кіно та анімації відтворює історію поневірянь, тих рівненських євреїв, які змогли пережити трагедію Сосонок. Як зазначив директор «Центру «Мнемоніка», Максим Гон:

«Цей фільм – некролог. Фільм про тих, хто опинився в гетто і загинув тільки тому, що був євреєм. Сподіваємося, цей фільм ліквідує лакуну в колективній пам’яті рівнян».  

Фільм покликаний відродити пам’ять про рівненське гетто, на території якого сьогодні відсутні будь-які меморіальні знаки. Адже з його ліквідацією закінчилася єврейська сторінка історії Рівного.

Він призначений як для усіх зацікавлених історією Рівного, так і школярів і студентів, що вивчають історію рідного краю та історію України у період Другої світової війни.

Переглянути документальні фільми, створені ГО «Центр «Мнемоніка» у 2016–2018 рр.:

– «Розстріляне місто»;

– «Людина з обличчям» 

Довідково: Документальну анімацію знято в межах проекту «Створення інструментів боротьби з антисемітизмом та ксенофобією» за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні.

Читайте також