У Рівному практикуватимуть наставництво для дітей-сиріт (ВІДЕО)

Наставництво – це впорядковане професійне волонтерство, яке готують до впровадження у Рівному

Завдяки державі та спонсорам незахищені діти мають продукти, одяг, дах над головою. Але в них немає того, що не купиш за гроші – БЛИЗЬКОЇ ЛЮДИНИ, яка може навчити елементарним навикам життя: приготувати їжу, вести бюджет, розпоряджатись власними коштами, оформляти документи, влаштуватись на роботу – це звичайні речі для нас і невідомі для дітей з інтернатних закладів.

Місток до реального життя – ось що потребують ці діти. Благодійна допомога, звичайно, дуже добре, але вона не замінить індивідуальної людської підтримки.

Роль наставники – допомогти дітям відчути себе особистістю, визначити інтереси та здібності, допомогти у виборі професії, навчити справжнім життєвим цінностям, навчити робити обдумані вчинки, вирішувати повсякденні проблеми та мистецтву спілкування.

Завдяки наставнику дитина отримує ШАНС на нову долю, а не ту, яка вготована по статистиці.

Сьогодні майже 160 тис. українських дітей проживають в інтернатних закладах. Лише 8% з них мають статус для всиновлення. Виходячи з інтернатного закладу, 90% випускників не готові до самостійного життя. Часто вони потрапляють на дно соціуму і стають загрозою для інших. Статистика свідчить, що значний відсоток їхніх дітей також потрапляє в такі ж інституційні заклади.

5.10.2016 року Президент підписав Закон про наставництво, що робить наставництво офіційною законною формою допомоги дитині в інтернатному закладі.

Наставництво – це ефективна допомога дітям-сиротам із інтернатних закладів для соціалізації та адаптації до самостійного життя.

Наставництво – це дружба між дорослим та підлітком, яка передбачає регулярні зустрічі.

Наставник - це людина, яка хоче стати другом для дитини-сироти чи позбавленої батьківського піклування, яка готова присвячувати їй свій час, ділитися знаннями, допомагати і підтримувати.

 

Щоб стати наставником потрібно:

1. Звернутися до найближчого до вас Центру соціальних служб для сім'ї дітей та молоді (ЦСССДМ) або в громадську організацію, яка реалізує наставництво за місцем вашого проживання

(шукай на карті на нашому сайті: https://goo.gl/TW5ept ).

2. Пройти інформаційну зустріч і консультацію з психологом.

3. Зібрати необхідний пакет документів:

- Заява;

- Копія паспорта;

- Довідка з МВС про несудимість;

- Медична довідка про стан здоров'я. Треба пройти лікарів: дерматовенеролога, психіатра, фтизіатра, терапевта, нарколога, а також здати аналіз крові (Реакція Вассермана та ВІЛ-інфікованість).

4. Пройти 4х денний тренінг для наставників (з питань соціальної адаптації дітей та їх підготовки до самостійного життя) і отримати висновок Обласного Центру соціальних служб для сім'ї дітей та молоді (ОЦСССДМ) про те, що ви можете здійснювати діяльність з наставництва.

5. Підписати тристоронній договір (за згодою дитини): наставник - ЦСССДМ - керівник дитячого закладу.

 

Прослухати більше про наставництво ви можете на вебінаріhttps://youtu.be/kPZemx0Nsu0

За детальною інформацією Ви можете звернутися в Рівненський міський центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді (#РМЦСССДМ):

м. Рівне, вул. Шевченка, 45

(0362) 63-63-92, 26-17-82:

Читайте також