У Рівному презентували книгу, присвячену назвам міських вулиць

Про походження назв півтисячі рівненських вулиць йдеться у бібліографічному покажчику "Вулиці Рівного Вам розкажуть". Його презентували в Центральній міській бібліотеці в рамках "Дня нової книги", повідомляє "Суспільне".

Видання містить інформацію про осіб та події, на честь яких названі вулиці, встановлені пам’ятники, меморіальні та анотаційні дошки. Враховане перейменування в рамках декомунізації, вказані також старі назви вулиць. Електронну версію книги міська бібліотека планує підготувати до кінця місяця.

До неї також включено аналітику від голови міської комісії з перейменування міських об’єктів Сергія Паладійчука та історика Андрія Жив’юка. Останній стверджує: назви майже половини вулиць нівелюють історичне обличчя Рівного – вони "фруктово-кольорові" або ж присвячені постатям, які не мають стосунку до міста.

Андрій Жив’юк, кандидат історичних наук:

– Процес декомунізації в осному завершений. А процес деколонізації ще й не розпочався. 1/5 назв міста Рівного – це ті назви, які були накинуті чи ще в Російській імперії, чи радянській імперії. По перше, ми маємо повернути, що було, оту первинну матрицю відновити, де можливо. А якщо давати нові назви, то ті, що прив’язані до міста – або наші герої, або наші сюжети.

Вікторія Гупалюк, директорка Централізованої бібліотечної системи Рівного:

– Книга вийшла маленьким накладом, 50 примірників. Видана вона в рамках програми підтримки місцевих книговидавців у Рівному. Воно буде зберігатися у всіх наших бібліотеках. Сподіваюся, буде корисне для студентів, краєзнавців. Праці відомих краєзнавців ми використали при підготовці цієї книжечки.

Читайте також