У Рівному провели традиційний поліський обряд, присвячений Зеленим святам

У Рівному 13-го червня водили Куста — так називається традиційний для поліського регіону дохристиянський обряд, який предки проводили на Зелені свята. Про це повідомляють у Рівненській обласній державній адміністрації. 

Сам звичай також називають "літніми колядами", він побутував лише на території Полісся, а учасницями дійства, яке відбувалося на Зелені свята, були тільки жінки. Він досі зберігся у селі Сварицевичі колишнього Дубровицького району.

Куст — це обрядовий персонаж. Жінки збиралися групами, одну дівчину наряджали Кустом — вбирали у зелень з ніг до голови (це може бути лепеха, кленове листя) і ходили від хати до хати, співаючи пісні. Господарі чекали приходу Куста. У текстах пісень, які збереглися, є побажання доброго врожаю, здоров’я для усіх родичів. Учасницям дійства господарі віддячували подарунками.

"Це тисячолітній обряд. У селі Сварицевичі він є безперевним упродовж дуже тривалого часу і переходить із покоління в покоління. На сьогодні він внесений до національного переліку нематеріальної культурної спадщини. До речі, на Поліссі вважають, що водіння Куста здатне захистити від зла, від біди, від війни", - прокоментувала Ірина Баковецька-Рачковська.

У Рівне зі Сварицевичів приїхала родина, яка упродовж десятиліть відтворює цю традицію і створила свій гурт. Він так і називається – Родина Чудіновичів.

"Чудінович – моє дівоче прізвище, - пояснює жінка. - Скільки себе пам’ятаю, ми наряджали і водили Куста. До свята починали готуватися в суботу перед Трійцею. Ходили рвали лепеху, гілочки клену, запихали за образи, прикрашали двори, ворота, щоб усе буяло. Потім на Трійцю вставали до церковної служби, плели віночки, вішали кісники, вбирали Кустянку – найменшу і найгарнішу дівчинку і ходили від хати до хати вітати людей. А сьогодні хочемо показати, що наші традиції ніхто не порушить і не вб’є".

 

Читайте також