У Рівному провели унікальну операцію для немовляти

28 грудня у Хірургічному центрі Рівненської обласної дитячої лікарні провели унікальну операцію півторамісячній дитині із вродженою урологічною патологією - гідронефрозом. Оперативне втручання відбулося за участю фахівців Київського інституту педіатрії, акушерства та гінекології та Хірургічного центру РОДЛ. Про це повідомляє газета "Медичний Вісник".

"Патологію нирки у дитини діагностували ще під час її перебування в утробі матері. Якби не прооперували дівчинку вчасно, вона б у подальшому мала серйозні проблеми, - розповів завідувач Хірургічного центру Микола Поліщук. – А головна особливість операції – вік самої дитини, бо загалом подібні втручання для нас не новина. Дітей з урологічними проблемами оперуємо постійно і провідний дитячий лікар-уролог Інституту педіатрії, акушерства та гінекології Максим Пономаренко приїздить із цією метою до нас не менше 5-6 разів на рік".

Додамо, що оперують патології сечовидільної системи (в тому числі лапароскопічно) у Хірургічному центрі обласної дитячої лікарні вже чотири роки поспіль. – Цього разу (знову ж таки з огляду на вік дитини) оперували через відкритий доступ, але розріз був мінімальним, – пояснив очільник центру.

"Операція тривала дві години і проходила у кілька етапів, втручання проводили почергово Максим Вікторович Пономаренко та дитячий лікар-уролог нашого центру Тетяна Юріївна Безручко. Вони прекрасно справилися із завданням. Зараз дівчинка перебуває у реанімації. Дитина почувається добре, нирка працює, відходження сечі нормалізується. Немовля можна було б забрати у відділення і зараз, але ми вирішили перестрахуватися і почекати до наступного понеділка. У цілому лікування триватиме 2-3 тижні, - це середній період перебування дітей у медзакладі після таких оперативних втручань", – каже Микола Поліщук.

За словами київського фахівця Максима Пономаренка, ступінь патології була важка, тому потребувала хірургічного втручання в такому ранньому віці. Якби операцію не провели зараз, дитина могла б втратити нирку, – запевнив він.

За інформацією "Медичного Вісника". 

Читайте також