У Рівному ростуть ціни на житло: ріелторка розповіла про котеджі, "панельки" та новобудови

Нерухомість навіть під час складних економічних періодів користується попитом серед українців. Нестабільність валюти штовхає людей інвестувати свої заощадження у одну із небагатьох надійних сфер - житло. Однак, навіть тут є ризики втрапити у халепу чи помилитись із вибором. Журналісти Рівне Медіа поспілкувались із членкинею Асоціації фахівців з нерухомості України та директоркою агенства нерухомості "Партнер" Юліанною Максимчук.

Юліанна Максимчук

Рівнянка багато років працює у сфері нерухомості та розповідає, як вплинув карантин на ціни і попит на житло у місті та чи зростатиме вартість і надалі.

Як змінилась вартість нерухомості з початку 2021 року?

"Не зважаючи на карантин, кризу - ціни почали рости. На первинному ринку зросла вартість матеріалів. Скажімо, якщо пісок буде дорожчати на 20-30%, то це відіб'ється на вартості квардратного метра. Якщо раніше у новобудові квадратний метр вартував у межах 550-600 доларів, то зараз - це 750-900 доларів", - говорить пані Юліанна.

За її словами, первинний ринок потягнув за собою вторинний ринок. Ціни на "сталінки", "хрущовки" та "чешки" - зросли.

"Однокімнатні квартири були 18-20 тисяч доларів. Зараз це можуть бути 25-27 тисяч доларів. Двокімнатні: раніше можна було щось шукати, маючи 22-23 тисячі доларів. Зараз таких цін вже немає. Це вже ближче до 30 тисяч доларів", - пояснює ріелторка.

Попит на ліквідне житло, за словами пані Юліанни, також є. Більше того, "хороші" варіанти на середніх поверхах і з ремонтом не затримуються довше одного-двох тижнів - їх відразу продають. 

Вплив карантину на нерухомість Рівного

Директорка агентства нерухомості розповідає, що найбільш помітним був вплив пандемії на самому початку - весною 2020 року. Люди остерігались та почали вичікувати, що буде далі з економікою.

"Дуже виріс ринок котеджів. Люди почали заглядати на будиночки, житло за містом, якісь дачі. Тобто, те, що колись дуже повільно продавалось - стало користуватись попитом. Люди через ці локдауни були замкнуті у квартирах. Тому житло із ділянкою - коли можна вийти у двір на качелю чи лавку - стало цікавим. Крім того, це є альтернативою квартирі і у бюджеті. Трикімнатну квартиру можна купити за 30-40 тисяч і невеликий котедж так само", - пояснила ріелторка.

На думку Юліанни, найбільше від пандемії коронавірусу постраждала комерційна нерухомість. Оскільки багато сфер бізнесу під час карантину не мали прибутків, то і платити за оренду приміщення не було чим. Подібна доля оминула мережі аптек та продуктових магазинів, однак магазини одягу, кафе та ресторани зазнали великих збитків.

"Дуже багато підприємців просили у власників приміщення знижки на оренду. Люди йшли на це. Але, все рівно, багато бізнесу збанкрутувало, звільнилась велика кількість приміщень. Зараз все по троху стабілізується, - каже пані Юліанна. - Для порівняння, раніше на вулиці Соборній ціни доходили до 1000-1200 грн за квадратний метр. Зараз рівень цін - від 500 до 600 гривен за метр. Тобто, ліквідна комерційна нерухомість вдвічі впала в ціні".

На що звертати увагу, коли купуєте квартиру чи будинок?

Процедура підбору та купівлі нерухомості будь-якого виду має багато нюансів та "підводних каменів". Саме тому пані Юліанна радить звертатись до фахівців у цій справі. Особливо це стосується придбання нерухомості на вторинному ринку.

"Ріелтор знає ринок, знає навіть історії квартир, які виставлені на продаж, знає нюанси будинків та районів. Той, хто "вариться у цій кухні", може підказати, які проблеми у тому чи іншому під'їзді, де специфічні сусіди. Наприклад, сім'я хоче придбати квартиру, але у них є реальна можливість купити котедж. Якщо є діти, то це - можливість поставити пісочницю чи мангал. Спеціаліст може направити людей та зорієнтувати", - каже фахівчиня.

Щодо новобудов, то там є свої відділи продажу. Однак, за словами рівнянки, варто пам'ятати, що у цих відділах будуть рекомендувати житло лише свого забудовника. Бажано звертатись до нейтральних фахівців, які порадять і підкажуть. 

Досвід радянської архітектури заклав у головах українців стереотипи щодо купівлі житла. Найпопулярніші:

  • не варто обирати квартири на останньому поверсі, адже буде протікати дах і ламатись ліфт;
  • на першому поверсі шумно та брудно;
  • не потрібно вибирати "кутові" квартири, адже вони холодні, а у кутках буде пліснява.

Юліанна Максимчук розвіює ці міфи та запевняє, що подібні проблеми відживають своє.

"У новобудовах такого немає. Навпаки, є поняття панорамних квартир на останньому поверсі. Тобто, на 7,8 та 9-му поверхах є панорама на все місто, відповідно і ціни вищі. Відіграє роль вид із вікна", - зазначає ріелторка.

Однак, за словами жінки, вибір поверху - це суб'єктивно, адже у кожного покупця є свої побажання. У п'ятиповерхівках взагалі немає ліфтів, тому старші люди або жінки з малими дітьми обирають перші поверхи. Також, у багатьох будинках вже проводили капітальний ремонт дахів. 

За словами пані Юліанни, під час купівлі котеджу варто звернути увагу на комунікації. 

"Йдеться про наявність газу, можливість підключитися до центральної каналізації. Також потужність електричної мережі. На котедж орієнтовно дають 3,5 кВт. Можливо цього не вистачить, щоб обслуговувати такий будинок. Я знаю, що є такі масиви у Рівному, де дійсно є проблеми з комунікаціями. Є історії, коли будинок не підключений до каналізації і має невеличний септик. Його потрібно викачувати щомісяця по два рази. Це додаткові витрати і незручності", - говорить ріелторка.

Вона додає, що є ціна за котедж, вказана у рекламі, а є ще додаткова сума за підключення комунікацій. Зазвичай про це розповідають, коли покупець вже приїжджає на місце будівництва. 

Також не біля усіх побудованих котеждів є асфальтне покриття. Інколи його мають оплатити нові власники будинків.

Панельні будинки: бути чи не бути

Питання панельних будинків, які зводили близько 60-ти років тому, турбують багатьох. Ціни у таких спорудах за квадратний метр менші, ніж у цегляних. Однак, якість та довговічність такого житла викликає багато запитань.

"Панельні будинки як клас - є. Далі їх ніхто не будує. Вони мають місце бути - у них живуть люди. Є перевага - створення ОСББ. Ці об'єднання стараються робити капітальні ремонти у під'їздах, утеплювати будинки. Я думаю, що "панельки" ще постоять", - каже фахівчиня.

Таке житло є бюджетним і може стати тимчасовим варіантом для молодих сімей.

"Наприклад, молода родина з дітьми живе на орендованій квартирі і платить оренду і комунальні платежі щомісяця. А бюджет не дозволяє взяти новобудову чи цегляний будинок. Ось є у них 30 тисяч доларів і два варіанти: купити однокімнатну квартиру з урахуванням того, що ще 7-10 тисяч треба вкласти в ремонт і меблі, або купити двокімнатну квартиру з ремонтом, меблями і технікою у панельному будинку. То вони планують, що років п'ять поживуть у "панельці", підзбирають коштів, продадуть цю квартиру і підуть у новобудову. Тобто, це проміжний етап", - каже директорка агенства.

Чи будуть ціни на нерухомість зростати і надалі?

"Складно прогнозувати, адже це невдячне діло. Фахівці вже прогнозували нам падіння цін через пандемію вдвічі, однак, як бачимо - цього не сталось. Тенденція до зростання є і вона логічна. Адже росте вартість будівельних матеріалів. Якщо не станеться якоїсь масштабної кризи, то середня ціна за квадратний метр буде йти вгору", - говорить представниця Асоціації фахівців з нерухомості України.

Читайте також