У Рівному розпочала роботу Рада басейну річки Устя

У приміщенні Рівненської ОДА сьогодні, 5 березня, відбулося перше засідання Ради басейну річки Устя. Головою ради було обрано першого заступника голови Рівненської ОДА Віталія Ундіра. Заступником голови ради став Павло Колос - заступник начальника Регіонального офісу водних ресурсів в Рівненській області.

До складу ради увійшли науковці, представники екологічної інспекції, громадські активісти та інші. Повний список членів ради - тут.

Під час засідання ради було представлено обстеження басейну річки Устя від витоку до гирла.

"Аналіз інформації свідчить про те, що територія басейну є нестабільною за рахунок великого відсотку розораності та осушеності території. Європа має на сьогоднішній день 30-40% порушеності території, а ми навпаки маємо - 70-80%. Саме в природньому стані близько 10% території басейну річки Устя, а порушення 30-50% території приводить до деградації річкової системи. Ми проаналізували основні притоки і зрозуміли, що як в цілому по басейну, так само і по притоках ми відмічаємо відсутність прибережних захисних смуг, відсутність локальних очисних споруд - все це впливає на погіршення якості вод," - доцент кафедри екології, технології захисту навколишнього середовища та лісового господарства Національного університету водного господарства та природокористування Ігор Статник.

Науковець також зазначив, що нині річка знаходиться у критичному стані. Найбільш забрудненою є центральна частина басейну - поблизу Здолбунова та Рівного. Відтак, на тих територіях, де протікає річка, необхідно розробити проекти відведення прибережних смуг, які виконуватимуть захисні функції.

Читайте також