У Рівному шкідники масово знищують декоративні кущі

У Рівному цьогоріч в літній період гусінь вразила значну кількість самшитових кущів.

Про це повідомляє Суспільне.

Майже 70% самшиту у місті вразила гусінь метелика вогнівки самшитової, — повідомила фахівчиня Тресту зеленого господарства Анна Пихотіна. За її словами, таке нашестя шкідника в Рівному й області спостерігають вперше.

"Цього року на Рівненщині, і в Рівному зокрема, він з'явився вперше. Можна сказати це вже його друга регенерація, і за цією регенерацією наші насадження сильно потерпають, особливо самшит", — зазначає Анна Пихотіна.

Як шкодить гусінь

В Україну шкідник вогнівка самшитова потрапив кілька років тому, ймовірно з Китаю, – розповіла заввідділу фітосанітарної лабораторії Іванна Білан. Залежно від погодних умов за сезон може народитися три покоління личинок. Оселяється на кущах самшиту та харчується його листям. Проте, якщо гусені його буде замало, вона може перейти на ясен або модрину.

"Гусінь першого покоління їсть листок з нижньої сторони, а вже гусінь старших віків грубо об'їдає листок, залишаючи лише жилки. Особливо небезпечний цей шкідник тому, що він, за недостачі харчів, якщо кущ невеликий – його об'їдає повністю і може пошкодити навіть молоді пагони, не даючи самшиту на наступний рік повноцінно відновитися", – зазначила Іванна Білан.

Як боротись із гусінню

Гусінь вогнівки з'їдає листя самшиту і накопичує алкалоїди, які є в ньому. І птахи цих шкідників не їдять, бо вони для них – отруйні. Відтак, біологічного регулювання кількості вогнівки немає, – пояснила Анна Пихотіна. Коли гусінь сильно розплодилася, вивести її можна тільки хімічним способом.

"Обробляємо всякими біологічними препаратами, підшуковуємо, пробуємо, які препарати підходять, які кращі, які – гірші. Шкідник ще не досить досліджений, щоб ми могли сказати: саме цей препарат діє і ми ним обробляємо", – зазначила Анна Пихотіна.

Завідувачка відділу Іванна Білан додала: непошкодженого самшиту у Рівному майже не залишилося, тому потрібно терміново боротись з нашестям, аби не залишитися без декоративних кущів.

Читайте також