У Рівному штрафуватимуть за неправдиву інформацію на упаковці

Верховна Рада проголосувала в першому читанні законопроект щодо врегулювання порядку маркування харчових продуктів та введення штрафів за надання недостовірної інформації на упаковці. Передбачається, що буде заборонено вказувати інформацію, яка може ввести споживача в оману. Законопроектом передбачено інформування споживачів про вміст у продуктах харчових добавок, допоміжних речовин для переробки та інших речовин або продуктів, які можуть викликати алергічні реакції або непереносимість.

Встановлюється вимога щодо надання споживачеві інформації про те, чи піддавався харчовий продукт розморожуванню, враховуючи, що заморожування і подальше розморожування певних продуктів обмежує можливості їх подальшого використання і може впливати на їх безпеку, смакові і фізичні властивості. Порушення вимог законодавства шляхом надання неточної, недостовірної інформації про продукт, зміна оператором ринку інформації про продукт, що супроводжує його, тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб в розмірі 15 мінімальних заробітних плат (МЗП), на фізичних осіб-підприємців - у розмірі 10 МЗП.

Пропозиція до реалізації або реалізація продуктів харчування чи кормів, маркування яких не відповідає законодавству, якщо це не створює загрозу для життя, здоров'я людини або тварини, тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб в розмірі п'яти МЗП, на фізичних осіб - підприємців - у розмірі трьох МЗП.

Ненадання інформації споживачеві та введення в оману щодо речовин і харчових продуктів, що викликають алергічні реакції або непереносимість - тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб в розмірі 30 МЗП, на фізичних осіб - підприємців - у розмірі 20 МЗП. З квітня 2018 року в Україні набув чинності закон, який вводить нову систему контролю якості і безпеки харчових продуктів.

Читайте також