У Рівному створюють Муніципальну варту: які функції та повноваження матимуть інспектори

Ілюстративне фото

Сьогодні, 19 квітня, відбулась презентація проєкту Муніципальної варти, який планують реалізувати у Рівному.

Автори ініціативи - голова фрації "Європейська солідарність" Павло Алексєвич, депутатка міської ради Наталія Майорова та голова фракції "Рівне Разом" Світлана Марчук - розповіли про головну мету та функції департаменту Муніципальної варти.

До сфери діяльності департаменту будуть увійдуть два блоки: благоустрій та паркування автомобілів у місті.

До благоустрою будуть входити такі основні проблеми міста:

  • сміття на вулицях,
  • торгівля у несанкціонованих місцях,
  • знищення зелених насаджень,
  • паління трави та побутових відходів,
  • продаж алкоголю та тютюну неповнолітнім особам.

Окремим блоком автори проєкту виділили інспекцію з паркування транспорту, оскільки дана проблема є на часі саме у Рівному.

За словами Павла Алексєвича, за питання Муніципальної варти депутати міської ради будуть голосувати на наступній сесії. Якщо проєкт підтримають, то автори розпочнуть етап розробки юридичної документації, проведення тендерів та закупку обладанння, необхідного інспекторам.

"Планується провести підбір працівників до штату варти. Це буде 24 людини - юрист, бухгалтер, оператори та, власне, інспектори. Щоб запустити Муніципальну варту, тобто закупити обладання, камери, одяг для працівників, провести тендери та конкурс, знадобиться близько 6-7 місяців", - каже пан Алексєвич.

Щоб запустити департамент, знадобиться близько 15 мільйонів гривень - 7 млн витратять на програму "Безпечне місто". Тобто, буде закуплено камери відеоспостереження, а матеріали з камер будуть опрацьовувати та зберігати фахівці.

Проєкт буде реалізовуватись за кошти міського бюджету.

Як інспектори Муніципальної варти будуть впливати на порушників:

  • попередження,
  • приписи,
  • штрафи.

Інспектори не матимуть права затримувати людей за правопорушення - вони викликатимуть поліцію.

До слова, співробітники Муніципальної варти матимуть повноваження виписати штраф за неправильне паркування авто без присутності водія, тоді як патрульні цього зробити не можуть.

При створенні проєкту, депутати міської ради орієнтувались на досвід інших міст України. Варто зауважити, що у Луцьку за рік інспектори Муніципальної варти штрафують містян на близько 2 млн гривень, які поповнюють міський бюджет.

"Це виконавчий орган, який зможе втілювати свої функції саме за рахунок того, що у них будуть певні повноваження. Тобто, дотримання правил організації вивісок та банерів, дотримання правил встановлення МАФів та багато іншого. Все, що стосується благоустрою - це окрема велика сфера, яка турбує рівнян.  Це на часі у Рівному вже давно. Багато роботи було проведено в попередні роки. Я думаю, що нашу ініціативу дійсно підтримають", - зазначила голова фракції "Рівне Разом" у міській раді Світлана Марчук.

Читайте також