У Рівному суд призначив штраф у 1,5 млн гривень чоловіку, який порушив митні правила

Рівненські митники виявили факт невідповідності товару, пропущеного через митний кордон України. Це відбулося під час проведення митного огляду товару, доставленого в зону митного контролю митного поста «Рівне» Рівненської митниці Державної фіскальної служби, інформує Судова влада.

Громадянин Я. виконував вантажне перевезення товарів з Республіки Польща на адресу двох київських компаній.

26 жовтня 2019 року при перетині кордону у зоні діяльності Львівської митниці ДФС через пункт пропуску «Краківець» водій подав митні декларації, міжнародні автомобільні накладі та інші необхідні для перетину кордону документи. Відповідно до інформації, зазначеної в них, вартість вантажу — 64 588, 80 доларів США.

28 жовтня працівники Львівської митниці ДФС провели частковий митний огляд товару, що переміщувався у вантажному відсікові транспортного засобу. Про це свідчить Акт про проведення огляду (переогляду) товарів, транспортних засобів, ручної поклажі та багажу.

4 листопада 2019 року в строки, встановлені Львівською митницею ДФС, водій доставив товар у зону митного контролю митного поста «Рівне» Рівненської митниці ДФС, працівники якої виявили факт невідповідності товару, пропущеного через митний контроль України в зоні діяльності Львівської митниці ДФС.

Таким чином, водій перемістив через митний кордон України з приховуванням від митного контролю шляхом надання одним товарам вигляду інших та з поданням органу доходів та зборів документів, що містять неправдиві відомості щодо їх кількості. Вартість переміщеного товару — 1 597807 гривень.

Митною службою складено протокол про адміністративне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 483 Митного кодексу України (переміщення або дії, спрямовані на переміщення товарів через митний кордон України з приховуванням від митного контролю, шляхом надання одним товарам вигляду інших, або з поданням митному органу як підстави для переміщення товарів підроблених документів чи документів, одержаних незаконним шляхом, або таких, що містять неправдиві відомості щодо найменування товарів). Санкція цієї статті передбачає накладення штрафу в розмірі 100 відсотків вартості товарів — безпосередніх предметів порушення митних правил з конфіскацією цих товарів, а також товарів, транспортних засобів — безпосередніх предметів порушення митних правил через митний кордон України.

Постановою судді місцевого суду від 14 лютого 2020 року провадження у справі про адміністративне правопорушення відносно водія транспортного засобу за ч. 1 ст. 483 Митного кодексу України закрито у зв’язку з відсутністю події  і складу адміністративного правопорушення.

Постанову суду першої інстанції в апеляційному порядку оскаржив представник митниці. В апеляційній скарзі наполягав на скасуванні постанови місцевого суд та постановленні нової — про притягнення водія вантажівки до адміністративно відповідальності та застосування до нього адміністративного стягнення у виді штрафу в розмірі 100 відсотків вартості товарів з їх конфіскацією.

Рівненський апеляційний суд у ході судового розгляду встановив, що водій після перетину кордону змінив напрямок руху та попрямував до Києва, де на кілька днів залишив транспортний засіб на території складу, що належить одній із з фірм, на яку й доставлявся товар. Як пояснив представник митниці, транспортний засіб після перетину кордону зобов’язаний слідувати до митного поста «Рівне» Рівненської митниці ДФС для розмитнення ввезених на територію України товарів. Ні водій, ні його захисник не змогли пояснити, чому на пункті пропуску «Краківець» митники при частковому огляді коробок виявили задекларовані товари, а працівники рівненської митниці — замість взуття, одягу та сумок відомих європейських фірм — металеві деталі й одяг, який має вигляд вживаного. Також не надали відповіді суду, чому зменшилась кількість вантажних місць та вага задекларованого товару. 

Вивчивши матеріали справи, заслухавши доводи прокурорів, думку сторін, суд апеляційної інстанції прийшов до висновку про задоволення апеляційної скарги представника митниці. Рівненський апеляційний суд скасував постанову Рівненського міського суду від 14 лютого 2020 року та постановив нову — про притягнення водія вантажівки до адміністративної відповідальності за ч. 1 ст.483 Митного кодексу України та застосування до нього адміністративного стягнення у виді штрафу в розмірі 100 відсотків вартості товарів на суму 1 597 807 гривень із конфіскацією предметів порушення митних правил.

Постанова Рівненського апеляційного суду набирає законної сили негайно після її проголошення, є остаточною та оскарженню не підлягає.

Читайте також