У Рівному судитимуть посадовця за розголошення державної таємниці

Фото - відкриті джерела; Ілюстративне фото

Посадовця відділу однієї із державних установ будуть судити за розголошення відомостей, що є державною таємницею чоловікові, який на той час не мав допуску та доступу до такої інформації. Трапилось це в січні 2019-го року. Про це відомо з повідомлення обласної прокуратури.

Посадовець мав допуск та доступ до державної таємниці зі ступенем секретності «Цілком таємно» та «Таємно».

За процесуального керівництва Рівненської обласної прокуратури завершено досудове розслідування та до суду скеровано обвинувальний акт у кримінальному провадженні за фактом розголошення відомостей, що становлять державну таємницю, особою, якій ці відомості були довірені у зв’язку з виконанням службових обов’язків за відсутності ознак державної зради (ч. 1 ст. 328 КК України).

Зокрема, він залишив електронний файл з інформацією про інфраструктуру військових об’єктів на власному робочому ноутбуці, який не призначений для обробки інформації з обмеженим доступом та був підключений до мережі Інтернет, що дозволило ознайомитися із вказаними даними сторонній особі, що згідно з висновком експерта могло завдати шкоди національній безпеці України.  

Досудове розслідування проводили слідчі Управління СБ України в Рівненській області.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 2 до 5 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

Примітка: відповідно до ч.1 ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Читайте також